Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται, ωστόσο δεν παρατηρείται προς το παρόν μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, παρότι αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού για όλο τον κόσμο. Στη Φλώρινα και το Άργος αναφέρθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα, ενώ ανακοινώθηκε νωρίτερα, ο θάνατος τριών ασθενών, ενός 46χρονου στρατιωτικού, ο οποίος κατάγεται από την Ξάνθη και κατέληξε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ενός 90χρονου από τη Δαμασκηνιά Κοζάνης και ενός 70χρονου από την Γλυφάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 25.

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 821, με το 50% να εντοπίζεται στην Αθήνα. Έχουν πληγεί συνολικά 34 περιφερειακές ενότητες και ιδιαίτερα η Καστοριά και η Ξάνθη.

Σε καραντίνα κηρύχθηκε έως τις 7 Απριλίου η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης στη Θράκη, καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό 11 άτομα τις τελευταίες 6 ημέρες.

Στην Καστοριά είναι πολλά τα κρούσματα αναφορικά με τον πληθυσμό σύμφωνα με τον επίσημο αριθμό ενώ συνεχώς κλείνουν ιδιωτικά ιατρεία -7 μέχρι στιγμής- καθώς πολλοί κάτοικοι πηγαίνουν σε αυτά και επιβεβαιώνονται ως κρούσματα οπότε τα ιατρεία κλείνουν για 14 ημέρες. Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Καστοριάς καθώς υπάρχουν κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων και υπάρχει έντονος ο φόβος διασποράς του ιού. Όλοι οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν σε όλους τεστ για τον κορονοϊό, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της υγείας τους, ενώ ζητούν όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Καστοριάς Χρήστος Κουσουρής υγειονομικό υλικό κυρίως μάσκες, αλλά και την ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό.

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού αναφέρθηκαν στη Φλώρινα και στο Άργος. Η Θωμαΐς Αδάμου από τη Φλώρινα και η Πέγκη Μπρούσαλη από την Τρίπολη δίνουν την εικόνα που επικρατεί στις συγκεκριμένες πόλεις.

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν έξι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και ένας στο νοσοκομείο Πύργου.

Σε κατάσταση σοκ είναι η Πανεπιστημιακή κοινότητα στην Κρήτη, και ιδιαίτερα οι καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Χημείας, μετά το θάνατο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, του 42χρονου μεταδιδακτορικού ερευνητή του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Andreas Hilboll, ο οποίος βρέθηκε θετικός στο νέο κορονοϊό στις 13 Μαρτίου.

Ο άτυχος καθηγητής είχε έρθει στο Ηράκλειο και μετείχε σε κλειστό σεμινάριο του Τμήματος Χημείας. Όταν διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον covid-19, πήρε οδηγίες και έμεινε σε καραντίνα στο σπίτι που φιλοξενούνταν. Ιχνηλατήθηκαν οι επαφές του και υποβλήθηκαν σε τεστ που βγήκε αρνητικό, ενώ αμέσως έκλεισε το Πανεπιστήμιο και έγινε απολύμανση στους χώρους του.

Την περασμένη Παρασκευή επειδή τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν δόθηκε εντολή να εισαχθεί στο νοσοκομείο και μεταφέρθηκε σε θάλαμο με αρνητική πίεση. Τη Δευτέρα η κατάστασή του επιδεινώθηκε και οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου διασωληνώθηκε.

Χθες το πρωί έδειχνε σημαντική βελτίωση, αλλά ξαφνικά το μεσημέρι υπήρξε ραγδαία επιδείνωση και κατέληξε το απόγευμα.

Σύμφωνα με το διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητή, Νίκο Τζανάκη, η επιπλοκή είχε να κάνει με μαζική θρόμβωση των πνευμονικών αγγείων, μια επιπλοκή που έχει παρουσιαστεί σε πολλούς νέους στην ηλικία ασθενείς από κορονοϊό στην Κίνα και στη Γαλλία.

Την επιτακτική ανάγκη αύξησης κλινών ΜΕΘ και αναπνευστήρων αλλά και την επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι διαχρονικά υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στο σύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στη χώρα μας «λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης αντί για 3.500. Εκατό κλίνες ΜΕΘ ήταν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αν και πλήρως εξοπλισμένες. Στην Αττική για 6 εκατ. πληθυσμό λειτουργούσαν 224».

Σχετική είδηση: ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νεκροί, 78 νέα κρούσματα-Σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου Ξάνθης (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠροσφορά 8 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΠΕ για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Επόμενο άρθροΜαγνησία: Οκτώ πρόστιμα σήμερα για άσκοπες μετακινήσεις πολιτών