Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 17:08

Ζήσης Ψάλλας

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναπτύξει αντισώματα ως αποτέλεσμα της πάθησης της νόσου είναι ακόμη πολύ χαμηλός για να υπάρχει σήμερα ανοσία αγέλης. Η εναπομένουσα προστασία θα πρέπει να επιτευχθεί με ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού.

Αλλά τα εμβόλια είναι σπάνια 100% αποτελεσματικά, επομένως το θεωρητικό όριο του ποσοστού του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί πρέπει να ξεπεραστεί να είναι μεγάλο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για τον κορωνοϊό SARS-COV-2 περίπου το 50% έως το 70% του πληθυσμού πρέπει να έχει ανοσία για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να εξαφανιστεί σταδιακά. 

Τα εμβόλια έχουν επίσης παρενέργειες -μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές. Για την ευλογιά, περίπου ένα στα 1.000 άτομα που εμβολιάστηκαν έχουν σοβαρή αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Επομένως, η προσπάθεια εμβολιασμού 60 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να δημιουργήσει σημαντική επιβάρυνση για τις υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα ενδεχομένως δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Ωστόσο, πολλά εμβόλια έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Μια άλλη πιθανή δυσκολία είναι ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να αρνηθούν να εμβολιαστούν λόγω του φόβου των παρενεργειών ή για πολιτιστικούς, θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους. 

Αντί να προσπαθεί να επιτύχει την ανοσία αγέλης σε ολόκληρο τον πληθυσμό, μια κυβέρνηση θα μπορούσε να συνδυάσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τεστ και απομόνωση για να περιορίσει την εφαρμογή του εμβολίου σε μια καθορισμένη τοποθεσία. 

Εναλλακτικά, ένα πρόγραμμα εμβολίων θα μπορούσε να στοχεύσει εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο λόγω της απασχόλησής τους -για παράδειγμα, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας ή της φροντίδας στο σπίτι και των οικογενειών τους.

Ο εμβολιασμός θα μπορούσε επίσης να προσφερθεί σε όσους διατρέχουν κίνδυνο λόγω της ηλικίας τους ή των υφιστάμενων συνθηκών υγείας, όπως και για τους εμβολιασμούς εποχικής γρίπης σε πολλές χώρες. Το μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι πολλά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους ηλικιωμένους ή μπορεί να είναι επικίνδυνα για εκείνους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο.

Ακόμα κι αν εξαφανιστεί ο νέος κορωνοϊός σε ορισμένες χώρες, είναι πιθανό να υπάρξει μια μακρά περίοδος πριν εξαλειφθεί εντελώς από τον πλανήτη -αν αυτό γίνει ποτέ. 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 17:08

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ο κόσμος μοιάζει να είναι πιο υπεύθυνος από την κυβέρνηση»
Επόμενο άρθροΚαλαϊτζής: «Ο προπονητής Covid – 19 πήρε τάιμ άουτ γιατί χάναμε και έπρεπε να κάνουμε αλλαγές!»