Την τήρηση των μέτρων προστασίας και αποστασιοποίησης ενστερνίζεται σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN o γ.γ. Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που τάχθηκε  ωστόσο υπέρ των συμβολικών διαμαρτυριών των εργαζομένων  στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την ημέρα της πρωτομαγιάς.

Η μάσκα δεν πρέπει να είναι και “φερμουάρ” για τα δικαιώματα των εργαζομένων τονίστηκε στη συζήτηση και ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε  ότι:

“Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί, ούτε άπραγοι. Πρέπει να είμαστε μπροστά στον αγώνα. Αύριο για παράδειγμα είναι σε μια σειρά εργασιακούς χώρους είτε εργοστάσια, είτε άλλους χώρους δουλειάς στάσεις εργασίας από τους εργαζόμενους από τις 11 το πρωί, τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα σε άλλους χώρους. Συμπαραστεκόμαστε σε αυτόν τον αγώνα. Αυτά που διεκδικούν είναι απαραίτητα. Διεκδικούν να παρθούν τα μέτρα υγείας, διεκδικούν να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών, ν’ ανοίξουν οι ΜΕΘ, να υπάρξουν τα επαρκή κρεβάτια, οι επαρκείς υποδομές, γιατί δεν τελειώνουμε με την πανδημία και τον κορονοϊό. Οι ίδιοι οι αρμόδιοι και η κυβέρνηση μιλάνε για πιθανότητα νέου κύματος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κλπ κλπ. Άρα τώρα πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.”

Ο κ.Κουτσούμπας αναφερόμενος στα εργασιακά για τα έκτακτα αυτά μέτρα εκτίμησε ότι ήρθαν για να μείνουν και μάλιστα ταύτισε τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα ή θα ληφθούν με τα μνημονιακά.

Πρέπει να τελειώσει η ιστορία με την απληρωσιά, με τις απολύσεις, με την εκ περιτροπής εργασία, με τις αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, με το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και της συνδικαλιστικής ελευθερίας και δράσης μέσα στους χώρους δουλειάς και όλα αυτά που πάρθηκαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με τους νόμους, είναι μνημονιακά μέτρα. Διότι ήταν μέτρα, που άσχετα από την κρίση ή από τη δήθεν ανάπτυξη παίρνονται συνεχώς είπε ο κ.Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ανησυχεί ότι αυτά τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για την έκτακτη ανάγκη θα πάρουν έναν μόνιμο χαρακτήρα και θα αποτελέσουν προηγούμενα.

“Αν δείτε πριν την πανδημία -δηλαδή πριν από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, που ξεκίνησε αυτό το πρόβλημα με τον κορονοϊό- ο ΣΕΒ, άλλοι επιχειρηματικοί φορείς δήλωναν και η ίδια ΕΕ βεβαίως, γιατί είναι βασική της στρατηγική σε όλες τις χώρες.

«Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται τώρα, αλλαγή σε εργασιακές σχέσεις, εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθών, μείωση δικαιωμάτων, κόψιμο επιδομάτων, υπερωριών, η τηλε-εργασία κλπ, ήταν στους βασικούς οικονομικούς και πολιτικούς στόχους των κυβερνήσεων και κυρίως αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία και σε αυτόν εδώ τον τόπο και σε όλη την Ευρωζώνη, σε όλη την Ευρώπη. Άρα, λοιπόν, όχι μόνο είναι ανησυχία, αλλά -να σας το πω έτσι- είναι και βεβαιότητα ότι επιδίωξή τους είναι να κατοχυρώσουν αυτά τα μέτρα και μόνιμα.”

Στους εκατοντάδες, χιλιάδες τελικά αντεργατικούς νόμους, συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας  έρχονται και προστίθενται και καινούργιοι με αφορμή τον κορονοϊό. Ε, δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να πληρώνει συνέχεια ο ελληνικός λαός.

Τέλος αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και τις αντιδράσεις της εκκλησίας και των ιεραρχών που λένε γιατί «ναι» στην Πρωτοψάλτη και «όχι» στον επιτάφιο;  Ο Γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι για το συγκεκριμένο έγινε περισσότερη φασαρία απ’ ότι χρειάζεται  ωστόσο επισήμανε πώς στη μία περίπτωση η κυβέρνηση λέει ότι “συνωστίζονται και δεν πρέπει να συνωστίζονται” και από την άλλη βλέπουμε να συνωστίζεται ο κύριος πρωθυπουργός ή άλλα κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή για παράδειγμα την πολύ καλή κατά τα άλλα ενέργεια, θα μπορούσε να πει κανείς για τους εργαζόμενους, για τα νοσοκομεία, με την κυρία Πρωτοψάλτη. Δεν θα πω «Αιδώς Αργείοι», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας,  όμως είναι πάρα πολύ κρίσιμο και σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα που προτείνει η πανεπιστημιακή, η ιατρική κοινότητα, το υγειονομικό επιτελείο.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Ενημέρωση για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο τιτλοποίησης και μεταβίβασης απαιτήσεων
Επόμενο άρθροΔιήμερη εθελοντική αιμοδοσία στο Καυτανζόγλειο Στάδιο