Σαράντα έξι χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο.

Ήταν 08:20 το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974 όταν οι ελλαδίτες πραξικοπηματίες αξιωματικοί έβγαλαν τα τανκς στους δρόμους της Λευκωσίας.

Πρώτο μέλημα του καθεστώτος Ιωαννίδη που οργάνωσε το πραξικόπημα ήταν να ανακοινωθεί ο θάνατος του Μακαρίου, προκειμένου να διαλυθεί κάθε πιθανός πυρήνας αντίστασης.

Σύμφωνα πάντως με τον διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων στην Κύπρο Κωνσταντίνο Κομπόκη, στόχος δεν ήταν η φυσική εξόντωση του Μακαρίου, αλλά η εκδίωξή του από το κυπριακό έδαφος.

Ανεξαρτήτως των προθέσεων του Ιωαννίδη για τη ζωή του Μακαρίου και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, το πραξικόπημα έδωσε στους Τούρκους την αφορμή που περίμεναν για χρόνια.

Την ώρα που τα πρώτα μηνύματα για επερχόμενη τουρκική εισβολή είχαν αρχίσει να φθάνουν στην ελληνική διοίκηση η Αθήνα εφησύχαζε, ισχυριζόμενη ότι οι Τούρκοι κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια.

Περισσότεροι από 2.500 νεκροί, 1.600 αγνοούμενοι και 200.000 εκτοπισμένοι ελληνοκύπριοι. Αυτός είναι ο μοιραίος απολογισμός, απότοκος του άφρονος πραξικοπήματος της 15ηςΙουλίου.

ΠΗΓΗ : ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για τον Δ. Παπαγγελόπουλο – Τα επόμενα βήματα (video)
Επόμενο άρθροΤο εντυπωσιακό μοντέλο ξεσηκώνει με τις αναρτήσεις της