Η Ολομέλεια της Βουλής έχει τώρα τον τελευταίο λόγο για την τύχη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Το πόρισμα κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και η πλειοψηφία προτείνει την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δικαστικό Συμβούλιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το Ειδικό Δικαστήριο, με τα εξής αδικήματα:

Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ)
Παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε: α. Τουλουπάκη, β. Ράικου, γ. Αθανασίου, δ. Τσατάνη
Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ)
Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ)
Δωροληψία υπαλλήλου (235)
Εγκληματική οργάνωση – συμμορία (187ΠΚ)

H Ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί μετά τις 22 Ιουλίου, πιθανόν στις 27 του μήνα όπου θα γίνει η συζήτηση επί του πορίσματος και στην συνέχεια θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά στο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 31 Ιουλίου και εκείνη θα αποφασίσει εάν θα παραπεμθεί ή όχι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

«Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση υπάρχει πόρισμα που στοιχειοθετεί ένα αδίκημα, το οποίο δεν συνδέεται με διαφθορά, όπως είχαμε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τουλάχιστον μετά τη Μεταπολίτευση αλλά με έναν πυλώνα πολιτειακό, που είναι η συγκρότηση ενός κυκλώματος παράλληλης δομής εξουσίας, η οποία ασκούσε επιρροή στις υπόλοιπες λειτουργίες, άρα δικαιοπολιτικά, αδικήματα τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας σημασίας και απαξίας για το πολίτευμα. Αδικήματα, τα οποία έχουν τελεστεί θα πρέπει να διερευνούνται, τα αδικήματα πολιτικών προσώπων θα πρέπει να διερευνούνται με έναν πιο τεχνικό ποιοτικό χαρακτήρα και όχι με πολιτική επιχειρηματολογία», επισήμανε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η προανακριτική επιτροπή, σε αυτό το επίπεδο, κινήθηκε με απόλυτη θεσμική ακεραιότητα, το πόρισμα είναι πολύ ισορροπημένο και δεν εκτραχύνθηκε σε έναν τοξικό πολιτικό λόγο, δεν φθάσαμε στο σημείο να παραπέμπονται άλλα πρόσωπα, για τα οποία δεν στοιχειοθετήθηκαν με απόλυτο βαθμό οι κατηγορίες και περιορίστηκε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης».

Σε δήλωση του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τονίζει ότι η προανακριτική ευτέλισε το Σύνταγμα και την νομιμότητα, προσθέτοντας
τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα του παλαιού πολιτικού συστήματος δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν από την πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμα των 216 σελίδων, που κατέθεσε γίνεται λόγος για διαδικασία παρωδία που κατέληξε σε φάρσα, καταγγέλλεται ο αντιθεσμικός ρόλος της πλειοψηφίας, τονίζεται ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και προσθέτει «με κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις η πλειοψηφία της επιτροπής κατέθεσε το πόρισμα παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αγνοώντας και αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία και μαρτυρίες που θα φώτιζαν την υπόθεση»

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα

Το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την σκευωρία που έστησε το παραδικαστικό κύκλωμα με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με στόχο να σπιλώσει Έλληνες πολιτικούς.

Η Ελληνική Λύση ζητεί να πληροφορηθεί ο λαός σε ποιές τσέπες πήγαν τα χρήματα προτρέποντας τα κόμματα εξουσίας να αφήσουν κατά μέρος τα κομματικά ξεκαθαρίσματα. Το ΚΚΕ απέχει της διαδικασίας.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροBασιλάκης για Autohellas: «Θα συνεχίσει και το 2020, παρά την πανδημία, το σερί της κερδοφορίας»
Επόμενο άρθροΣαράντα έξι χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο – Αφιέρωμα της ΕΡΤ (video)