Αποτροπιασμό και έκπληξη προκαλούν οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι κάτοικοι στην περιοχή αντιμετωπίζουν με θυμό και αγανάκτηση τα όσα αποκαλύπτονται για τις μεθοδεύσεις στον χειρισμό της υπόθεσης που οδήγησε στην τραγωδία πριν ακριβώς δύο χρόνια.

Την απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων της έρευνας για την τραγωδία έφερε στο φως η «Καθημερινή της Κυριακής«.

Όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο, ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος βρέθηκε αντιμέτωπος με αφόρητες πιέσεις και απειλές, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του και να κλείσει την υπόθεση με γενικόλογες αναφορές στους ισχυρούς ανέμους και στην αυθαίρετη δόμηση. Στις απειλές πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής που του ζήτησαν να αποκρύψει τα στοιχεία με άνωθεν εντολή, προκειμένου να μην εκτεθούν οι ίδιοι και η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Σοκαριστικά είναι και τα όσα αποκαλύπτονται στην συνομιλία για το παρασκήνιο της μεγάλης φωτιάς στα Κύθηρα, αλλά και στην Μάνη πριν από λίγα χρόνια όπου εξαιτίας των διενέξεων μεταξύ στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος υπήρξε μεγάλη ολιγωρία ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Δημήτρης Λιότσιος κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία αναφέροντας λεπτομερώς τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά. Η μήνυση αφορά τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και παράβασης καθήκοντος. Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τις επίμαχες καταγγελίες του αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ και νυν γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε μήνυση εναντίον των υπευθύνων της εφημερίδας Καθημερινή.

Από την πλευρά της η εφημερίδα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος».

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν νέα σφοδρή αντιπαράθεση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ Παραπολιτικά εξέφρασε την άποψη ότι είναι αδιανόητο σε μια πολιτεία του 21ου αιώνα να φαίνεται ότι υπάρχει είτε μια προσπάθεια συγκάλυψης, και πολύ περισσότερο να μην υπηρετούν το ρόλο τους μάλιστα όταν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός άδικα νεκρών ανθρώπων.

Οι διαρκείς αντιπερισπασμοί, είτε με το παρακράτος της Δεξιάς που λειτουργούσε υπονομευτικά ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ανυπόστατες, ψευδείς και χυδαίες καταγγελίες, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα και τους πολίτες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, υπογράμμισε με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη! Αφήστε λοιπόν τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κα. Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται» απάντησε η ΝΔ.

Ανακοινώσεις και δηλώσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα.

«Για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από το παραδικαστικό κύκλωμα, τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα μέχρι την απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών για το Μάτι, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται προκλητικοί και απαράδεκτοι. Διαχειρίστηκαν τις τύχες μας χωρίς αίσθηση καθήκοντος και δημοκρατικό ήθος» σχολίασε η Φώφη Γεννηματά.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Δικαιοσύνης αναφορικά με την υπόθεση :

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τις επίμαχες καταγγελίες και την μήνυση του αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, θα χειριστεί ο εισαγγελέας Νικόλαος Αντωναράκος. Εν τω μεταξύ η ανάκριση για τη φονική πυρκαγιά μπαίνει στην τελική ευθεία. Άρχισαν να αποστέλλονται οι πρώτες κλήσεις σε απολογία στους συνολικά 20 κατηγορουμένους από Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Πολιτική Προστασία, ΕΛΑΣ και Πυροσβεστική. Πρώτος έχει κληθεί για την Παρασκευή, ο τότε Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Όλοι αντιμετωπίζουν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς το αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε βαθμό κακουργήματος για κάποιους χαμηλόβαθμους πυροσβέστες, απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα.

Ανάμεσα στις καταθέσεις που πήρε τους τελευταίους μήνες ο ανακριτής ήταν και αυτή του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής, ο οποίος στις 3 Μαρτίου 2019, μία ημέρα δηλαδή πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κατήγγειλε, ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς όταν άγνωστοι είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από το μοτοσυκλέτα του «εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή του».

Στην πραγματογνωμοσύνη πάντως που είχε παραδώσει, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, ο κ. Λιότσος, περιγράφει μεν τα τραγικά λάθη, τις αμέλειες και την ασυνεννοησία των αρμοδίων αρχών, αλλά δεν κατονομάζει κανένα πρόσωπο και ούτε κάνει νύξη περί προσπάθειας συσκότισης. Λίγες ημέρες μάλιστα μετά την παράδοση του πορίσματός του, ο πραγματογνώμονας με επιστολή του στον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας και επικεφαλής της έρευνας Ηλία Ζαγοραίο τον ευχαριστούσε από καρδιάς για την υποστήριξη του, σε όλη τη μοναχική του πορεία κόντρα σε όλο το σύστημα, όπως ανέφερε. Δήλωνε μάλιστα ότι θα συνεχίσει να είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

 

ΠΗΓΗ : ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Απολύτως δικαιολογημένη η απόφαση Πατούλη να ζητήσει ενημέρωση για τη Ριζούπολη»
Επόμενο άρθροΑναβλήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας