Με σταθερό βηματισμό, παρά τις όποιες καθυστερήσεις επιχειρήθηκαν από τον καταδικασθέντα Γιάννη Λαγό, προχωρά η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής στην κατακλείδα των αποφάσεων επί των ποινών. Σήμερα στις 11:00 η έδρα συνέρχεται και πάλι με προεδρεύουσα τη Μαρία Λεπενιώτη και αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για την πρότασή της επί των ποινών.

Ακολουθεί η τοποθέτηση των συνηγόρων υπεράσπισης. Κατόπιν το δικαστήριο μετά από διάσκεψη θα ανακοινώσει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών. Η επόμενη φάση αφορά το αν θα δοθεί ανασταλτική δυνατότητα στην έφεση και ποιοι κατηγορούμενοι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, διαδικασία που ενδεχομένως δεν αναμένεται να τελεσφορήσει πριν την Πέμπτη. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Το εύρος των ποινών είναι:

  • Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)
  • Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)

Χθες η έδρα σφράγισε την καταδίκη του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής με την απόφασή της, να μην χορηγήσει ελαφρυντικό στους καταδικασμένους ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με την ανώτατη ποινή.

Ακόμη επτά πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν έλαβαν ελαφρυντικό. Εξαίρεση αποτέλεσαν, οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Νίκος Μίχος και Μιχάλης Αρβανίτης. Από τους υπόλοιπους 53 καταδικασθέντες, σε ακόμη 10 αναγνωρίστηκε ελαφρυντική περίσταση από το δικαστήριο.

Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε την εξαίρεση των δικαστών από την έδρα αι διόρισε νέο δικηγόρο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, ο οποίος μίλησε για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και μεροληπτική απόφαση εκ μέρους των δικαστών. Το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει, καινούρια σύνθεση δικαστών ανέβηκε να δικάσει το αίτημα Λαγού, η νέα πρόεδρος δήλωσε κώλυμα, λόγω εμπλοκής της στην υπόθεση στη φάση των ανακρίσεων κι έτσι η τρίτη σύνθεση εξέτασε και τελικά απέρριψε το αίτημα του ευρωβουλευτή.

(EUROKINISSI)

Η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα. Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία προκειμένου να γίνει η σύλληψή του.

Εξαίρεση αποτελεί ο Γιάννης Λαγός, ο πρώτος ευρωβουλευτή στην ιστορία του ευρωκοινοβουλίου που κρίνεται ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οποίος χαίρει ασυλίας. Για να προχωρήσει η σύλληψη του εφόσον διαταχθεί πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την άρση της από την Ευρωβουλή.

Δηλαδή αφού καθαρογραφεί η απόφαση από την ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο με αίτημα την άρση ασυλίας του Λαγού. Το αίτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και κατόπιν στην ολομέλεια.

Για να συλληφθεί, θα πρέπει να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αν η ελληνική δικαιοσύνη αποφασίσει να στείλει στη φυλακή τον ευρωβουλευτή, τότε ο Γιάννης Λαγός θα συνεχίσει να πληρώνεται με το βασικό μισθό της Ευρωβουλής, ύψους 6.500 € μηνιαίως, καθώς η καταδίκη του δε θα είναι αμετάκλητη.

Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα, για την εφαρμογή των αποφάσεων με σχέδιο για τις συλλήψεις των καταδικασθέντων και την ασφαλή μεταφορά τους.

Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει:

  • Σκοπιές στα σπίτια καταδικασμένων
  • Περιπολίες αποτροπής ακτιβιστικών-τρομοκρατικών ενεργειών
  • Πλέγμα ασφαλείας για ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου σε «ακραίους» χώρους
  • Μεταγωγές-«αστακός» προς τις φυλακές, με προπομπούς ανίχνευσης κινήσεων και οπισθοφυλακή κατά τη μεταφορά τους

Μεταφορά των καταδικασθέντων σε διαφορετικές φυλακές, πτέρυγες και κελιά για να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον τους, ή και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπιδότηση έως 210 ευρώ για 5 έτη σε όσους ρυθμίσουν εξωδικαστικά τα δάνεια α’ κατοικίας
Επόμενο άρθροΠροβλήματα από τη νεροποντή στο λεκανοπέδιο Αττικής – Πάνω από 10.000 κεραυνοί στο Ιόνιο