Το σενάριο  «ακόμη και φυλακισμένος  να παραμένει ευρωβουλευτής με μισθό» ο Γιάννης Λαγός,  δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τους λόγους εξηγεί ο συνταγματολόγος καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος  επισημαίνοντας ότι η άρση της ασυλίας «δεν είναι θέμα της Ευρωβουλής, είναι θέμα κράτους, που πρέπει να προβλέπει ανάλογες διαδικασίες. Η ασυλία του κυρίου Λαγού έχει αρθεί  μόνο από την ελληνική Βουλή, στην αρχή της ποινικής διδικασίας, ενώ «για να συλληφθεί,  εάν η απόφαση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, πρέπει να αρθεί η ασυλία του από το Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε ο καθηγητής.

Επίσης, το Σύνταγμα δεν προβλέπει διαδικασία απαγόρευσης πολιτικού κόμματος, όπως το γερμανικό Σύνταγμα, (προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο που διαθέτουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με πρόβλεψη να μείνουν κενές οι έδρες μετά την απαγόρευση).

«Η διαδικασία άρσης της ασυλίας ευρωβουλευτή δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη», ενημερώνει ο Κ. Χρυσόγονος, με αφορμή την εσπευσμένη αναχώρηση του Γιάννη Λαγού για τις Βρυξέλλες μετά την πρόταση της Εισαγγελέως.

  • Μπορεί σε τέτοια ποινή καθείρξεως να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση
  • Αν δεν δοθεί και καταδικαστεί σε 10-12- 13 χρόνια μπορεί να συλληφθεί εφόσον αρθεί η ασυλία του από το Ευρωκοινοβούλιο.

«Το συντομότερο σε δύο μήνες»

  • Πρέπει να αποσταλεί απόσπασμα της αποφάσεως στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Να περάσει από την Επιτροπή νομικών θεμάτων
  • Να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, από την οποία επίσης πρέπει να εγκριθεί
  • Οι συνεδριάσεις είναι κατά αναλογία μία φορά το μήνα, άρα το λιγότερο σε δίμηνο θα διεκπεραιωθεί η διαδικασία.

«Από τη στιγμή που χάνει την ασυλία μπορεί να τον συλλάβει η βελγική αστυνομία και να εκδοθεί στην Ελλάδα»

Αλλά και αν αρθεί ασυλία δεν χάνει ευρωβουλευτική ιδιότητα και μάλιστα, με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, θεωρείται βέβαιο ότι για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (δικαιώματος εκλέγειν -εκλέγεσθαι) το Σύνταγμα απαιτεί αμετάκλητη ποινική καταδίκη (να έχει καταδικαστεί, να έχει απορριφθεί η έφεση και να έχει απορριφθεί και η αναίρεση).

«Στη φυλακή μπορεί να παραμένει ευρωβουλευτής»

Μόνο την αποζημίωση της ημερήσιας παρουσίας στις Βρυξέλλες έχει να χάσει ο Γ. Λαγός, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν χάνει την έδρα.

Ακόμη και σε αμετάκλητη ποινική καταδίκη μπορεί σε έξι μήνες – ένα χρόνο η έδρα να πάει στον επόμενο υποψήφιο ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, τόνισε ο καθηγητής.

«Το Σύνταγμα δεν προβλέπει διαδικασία απαγόρευσης πολιτικού κόμματος»

Το γερμανικό Σύνταγμα, όπως και αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών  προβλέπει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ώστε και οι «απαγορευμένες» έδρες να μην αναπληρωθούν.

«Όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο και η λογική του Έλληνα νομοθέτη από το 1975 είναι ότι αρμόδιος για την ποινική καταδίκη μπορεί να είναι ο ποινικός δικαστής, αλλά αρμόδιος για την πολιτική είναι ο κυρίαρχος λαός στις εκλογές», επισημαίνει ο Κώστας Χρυσόγονος και καταλήγει:

«Το κρίσιμο στοιχείο είναι να καταλάβει ο κόσμος τι είναι αυτό το μόρφωμα»

Να καταλάβει ο κόσμος τι είναι αυτή η ιδεολογία του ναζισμού. Φοβάμαι ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν το έχουν καταλάβει και ότι η ψήφος στη ΧΑ ήταν και ένδειξη έλλειψης ενημέρωσης».

Πηγή:ΕΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτο στόχαστρο της Παρί Σεν Ζερμέν και της Γιουβέντους ο Σέρχιο Ράμος
Επόμενο άρθρο«Κανείς δεν παραβίασε το πρωτόκολλο»