Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της απαγόρευσης όλων των δημόσιων συναθροίσεων σε όλη τη χώρα ως το βράδυ της Τετάρτης, με αφορμή την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για επιδημιολογικούς λόγους και ενώ ο κορονοϊός σαρώνει τη χώρα.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25, βουλευτών, νομικών και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων αναμένεται σε λίγη ώρα να επιδώσουν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό.

Πρόκειται για περιεχόμενο που συζητήθηκε και υιοθετήθηκε σε χθεσινή επικοινωνία που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για αυταρχισμό, καταπάτηση ελευθεριών και ανευθυνότητα, ενώ αντιπαράθεση υπάρχει και σε νομικό επίπεδο ανάμεσα σε Πανεπιστημιακούς, φορείς και Ενώσεις.

Καμία παρέκκλιση δεν νοείται από το Σύνταγμα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Γενική και αφηρημένη απαγόρευση των συγκεντρώσεων για τέσσερις ημέρες δεν προβλέπεται πουθενά, μόνο σε κατάσταση πολιορκίας και μόνο από τον Πρόεδρο της Βουλής. Η αντισυνταγματικότητα έγκειται στον γενικό και αφηρημένο χαρακτήρα της απαγόρευσης, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν πρόκειται για αντισυνταγματική απαγόρευση, υπάγεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος, τόνισε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Μανιτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και έκανε λόγο για αντιδράσεις παράλογες που προσβάλουν την κοινή λογική.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι νομικοί φορείς για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων ως το βράδυ της Τετάρτης
Επόμενο άρθροΧρ. Τριαντόπουλος: Υλοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον «Ιανό» στη Μαγνησία