Για τα self tests στα σχολεία και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

SELF TEST ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Γύρω στα 500 άτομα βρέθηκαν θετικά. Είναι η τελευταία εικόνα που έχω εγώ (από τα self test). Ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι μέχρι χθες το βράδυ, η διάθεση των self test ήταν πάνω από 380.000… οπότε είχαμε μια πολύ μεγάλη κάλυψη, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα αυτό, μέσα σε τρεις μέρες καλύψαμε πανελλαδικά 1.072 φαρμακεία και διατέθηκαν από τους 400.000 περίπου δικαιούχους 380.000 μέχρι χθες το βράδυ. Νομίζω ότι έχουμε πάει πάρα πολύ καλά και επίσης αποδεικνύεται με τα 500 ή θα δούμε πόσα θα είναι τελικά τα θετικά τεστ που δηλώθηκαν των ασυμπτωματικών φορέων ότι πραγματικά είναι ένα όπλο που βοηθάει, δεν είναι πανάκεια είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό όπλα που βοηθάει ώστε να μπορέσουμε οργανωμένες λειτουργίες να τις ελέγξουμε.

Είναι η πρώτη ημέρα εφαρμογής. Είμαι σίγουρος ότι από σήμερα, βλέποντας όλοι πόσο εύκολο είναι στη χρήση του και ότι έχει να προσφέρει και να βοηθήσει, είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες μέρες θα γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη προθυμία από αυτή που είδαμε να γίνεται και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πραγματικά, σημαντικά στο να λειτουργήσει με ασφάλεια και η εκπαίδευση αλλά και άλλες δραστηριότητες.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: Ο ρυθμός μας είναι πάρα πολύ καλός, έχουμε πάνω από 55.000 εμβολιασμούς την ημέρα που είναι ένας στόχος που είχαμε αρχικώς θέσει. Είμαστε εντός προγράμματος. Σίγουρα η  ιστορία με την ΑstraΖeneca έκανε κάποιους διστακτικούς. …Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο όπως ανακοινώθηκε υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να μπορέσει να συνδεθεί με τις παρενέργειες που έγιναν γνωστές.  Στην Ελλάδα με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας σε 346.000 εμβολιασμούς είχαμε μόνο μία περίπτωση στην οποία παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αλλά θέλω να πιστεύω – όπως το έχει πει η ιατρική κοινότητα – ότι είναι τόσα πολλά τα οφέλη από τον εμβολιασμό και τόσο μικρή η πιθανότητα, όχι να συμβεί κάτι από αυτό, αλλά να σχετίζεται τελικά η παρενέργεια από τον εμβολιασμό τον ίδιο που νομίζω ότι θα πρέπει όλοι μας να το επιχειρήσουμε γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα αλλιώς το τείχος της ανοσίας που θέλουμε στη χώρα μας.

ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ: Η επόμενη προτεραιοποίηση είναι οι ευπαθείς ομάδες, αυτή τη στιγμή είναι οι υψηλού κινδύνου ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΊΠΟΥ 250.000…. Από αρχές Ιουνίου πιστεύω ότι θα είμαστε στο γενικό πληθυσμό.

Μετά από το επιτυχημένο στοίχημα αυτό τον καιρό αλλά και όπως έχει ανακοινωθεί θα υπάρξουν και επαγγελματικές ομάδες που θα μπουν σε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς…

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα (96,1/ 105,8)

 

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε άνοδο το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης
Επόμενο άρθροΈνταξη πέντε φραγμάτων στη Θεσσαλία στον Προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών ζητά ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός