Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021, 10:22

Του Θοδωρή Δεσποίνη

Χαράς ευαγγέλια για τους φίλους του Βόλεϊ. Το πρωτάθλημα της Volleyleague γυναικών ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ το αντίστοιχο των ανδρών ξεκινάει σήμερα το βράδυ στη Σύρο με τον αγώνα της τοπικής ομάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το zougla.gr μίλησε με τον Πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων προπονητών πετοσφαίρισης (Σ.Ε.Π.Π.Ε) Γιώργο Σαμαρά, έναν άνθρωπο που δεν μασάει τα λόγια του και αποτελεί συνάμα μια  ‘’εγκυκλοπαίδεια’’ του ελληνικού Βόλεϊ.

-Το πρωτάθλημα της volleyleague γυναικών πώς το βλέπεις;

Θα είναι σίγουρα αμφίρροπο. Όπως δείχνουν τα πράγματα δεν υπάρχουν φαβορί. Αρκετές ομάδες έχουν ενισχυθεί τόσο αγωνιστικά όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και 6-7 από αυτές μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπάρχει ο ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ αλλά και η ΘΗΡΑ η ΑΕΚ και η ΘΕΤΙΣ. Πιστεύω ότι μετά τις πρώτες 4-5 αγωνιστικές θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την δυναμικότητα των ομάδων. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η δυναμικότητα των ξένων παικτριών κάθε συλλόγου, αφού μια ομάδα με 3 καλές ξένες αλλάζει επίπεδο. Βλέπεις το καλοκαίρι όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν πάρει καλές ξένες αλλά αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί.

-Λέγεται ότι θα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα που έχει γίνει ποτέ…

Αυτό είναι λίγο οξύμωρο αφού το πρωτάθλημα δεν έχει διεξαχθεί ακόμα. Το φετινό πρωτάθλημα έχει προβολή ίσως γιατί συμμετέχουν σύλλογοι  με ‘’βαρύ’’ ποδοσφαιρικό όνομα. Σίγουρα θα είναι από τα καλύτερα, αλλά και στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί μεγάλα πρωταθλήματα από ομαδάρες που μόνο  τυχαίες δεν ήταν. Τότε δεν υπήρχε τηλεόραση και facebook για να γίνεται σούσουρο αλλά τα γήπεδα ήταν φίσκα. Οι ομάδες στέκονταν με θυσίες και είχαν παράγοντες ρομαντικούς που πλήρωναν χωρίς να περιμένουν να πάρουν τίποτα πίσω. Τι να πρωτοθυμηθώ! Εκτός από τον ΠΑΟ υπήρχε ο ΖΑΟΝ που είχε πάρει πρωταθλήματα, Ο Πανελλήνιος και τα Βριλήσσια. Υπήρχαν ομάδες γειτονιών όπως ο Νηρέας Κολωνού και η Άρτεμις Κορυδαλλού. Θυμάμαι συλλόγους που ανέδειξαν μεγάλες παίκτριες όπως η ΣΙΡΙΣ ΣΕΡΡΩΝ την Πολυζώη, η Καβάλα την Πεταλά και την Κεφαλά, η Δράμα την Λαμπράκη, ο ΙΩΝΙΚΟΣ. Ν.Φ την Ιορδανίδου και ο Φιλαθλητικός τις αδελφές Γκορτζίλα. Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά!

Πίσω στα δικά μας βλέπεις κάποια παίκτρια με ταλέντο που της ανήκει το μέλλον;

Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η Ανθούλη η 17χρονη διαγώνιος  της Θέτιδας. Αυτό το κορίτσι θα ξεχωρίσει.

-Μιλώντας για την Volleyleague των ανδρών, δεν σου φαίνεται μίζερο το πρωτάθλημα με 8 ομάδες;

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό Βόλεϊ στην κατάσταση που είναι σήμερα δεν αντέχει πάνω από 10 επαγγελματικές ομάδες.

-Το πρωτάθλημα πώς το βλέπεις;

Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον. Οι 8 ομάδες είναι κατά κάποιο τρόπο χωρισμένες σε δύο γκρουπ δυναμικότητας. Υπάρχουν 4 ομάδες Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και ΦΟΙΝΙΚΑΣ σε πρώτο ρόλο και οι υπόλοιπες 4 σε δεύτερο.

-Στο πρωτάθλημα θα αγωνιστούν 29 ξένοι από 19 χώρες…

Καλό θα ήταν να μην έπαιζαν τόσοι πολλοί ξένοι. Όμως δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε επαγγελματικά σωματεία να κοιτάξουν το συμφέρον τους. Νομίζω ότι οι ομάδες προτιμούν και εμπιστεύονται τους καλούς ντόπιους παίκτες. Πιστεύω ότι κανένας καλός ‘Έλληνας παίκτης δεν θα χάσει την θέση του από ξένο.

-Η περίοδος της Πανδημίας πόσο έβλαψε το άθλημα;

Αυτή η κατάσταση έβλαψε πολλούς τομείς της κοινωνίας, το βόλεϊ πώς να πήγαινε μπροστά; Πιστεύω ότι για να βρει τον βηματισμό του το άθλημα θα χρειαστούν 1-2 χρόνια ακόμα. Ευτυχώς, στις ακαδημίες δεν είχαμε μεγάλες απώλειες αλλά υπολογίζω ότι χάθηκε ένα 15% των παιδιών. Τι να πω, ελπίζω να μην ξανασυμβεί κάτι τόσο άσχημο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι εύχομαι να γίνουν αξιόλογα πρωταθλήματα με υγεία και κάθε αθλητής και σωματείο να πετύχει τους στόχους του.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτη Βουλή από τον Μεϊκόπουλο οι καταστροφές από την «ΑΘΗΝΑ» στη Μαγνησία
Επόμενο άρθροΚακοκαιρία – Συναγερμός για νέα καταιγίδα στην Αττική – Ποιες περιοχές «έπνιξε» ο Μπάλλος τη νύχτα