Θέμα χρόνου είναι πλέον να εξαπλωθεί η παραλλαγή Ομικρον που εντοπίστηκε στα Χανιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως έχει συμβεί άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μένει να αποδειχτεί αν ερχόμενη στο βόρειο ημισφαίριο, η νέα αυτή παραλλαγή θα συμπεριφερθεί όπως στη Νότια Αφρική, όπου εκτοπίζει την προκάτοχό της Δέλτα, «τρελαίνοντας τα κοντέρ» και εκτοξεύοντας τις διαγνώσεις κατά 400% την τελευταία εβδομάδα και των θανάτων κατά 50%.

Ολοι σε κίνδυνο

Η ανησυχία όλων είναι παραπάνω από έκδηλη όχι μόνο στην Ευρώπη όπου η πανδημία της Δέλτα επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής σε 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα. Γιατί εδώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 50.000 με αποτέλεσμα, όπως το έθεσε η Βάνα Παπαευαγέλου, «όλοι να βρίσκονται σε κίνδυνο».

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η διασπορά τρομάζει. Η Επιτροπή ζητεί από τον κόσμο να συμβάλλει με μία απλή κίνηση στην αυτοπροστασία τους. Πριν βείτε το βράδυ, κάντε ένα self test. Ετσι θα προστατευτούν όλοι. Μαγικό ραβδί για την αυτορύθμιση της κανονικότητας απέναντι στις δίδυμες (μεταλλάξεις) του κοροναϊού, δεν υπάρχει. Απομάγευση, άπλετη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πιέσεις είναι μεγάλες για να αμβλυνθεί και το χρονικό διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης στους τέσσερις αντί για έξι μήνες, κάτι που αναμένεται να συμβεί με κυβερνητική απόφαση που θα είναι ενδεδυμένη με την επιστημονική αιτιολογία της ειδικής Επιτροπής.

Ηδη η επιβολή προστίμου 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι, φαίνεται να αποδίδει καρπούς καθώς για την ερχόμενη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, έγινε γνωστό ότι κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Μέχρι εκείνη την ώρα, 493.930 άνθρωποι ηλικίας μεγαλύτερης των 60 χρόνων δεν είχαν κάνει την πρώτη δόση.

Χαοτικές συνθήκες

Ενώ ο αγώνας για να διατηρήσει η πανδημία την διαφαινόμενη – τουλάχιστον ως προς τα κρούσματα – σταθεροποίησή της σε υψηλά επίπεδα μέχρι τα Χριστούγεννα, δείχνει ακόμη μακρύς, η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί χαοτικές συνθήκες.

Εφτασαν και ξεπέρασαν οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό τις 500 κάθε μέρα ενώ κοντά στις 5.000 είναι οι ασθενείς με τον ιό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα από την κεντρική χώρα και πάνω βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, 28χρονών παιδί κατέλαβε την Πέμπτη το τελευταίο διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ στην Ηπειρο ενώ επτά παιδιά παιδιά νοσηλεύονται με τον ιό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Πριν την 3η δόση

Η κατάσταση δεν είναι απελπιστική μόνο στις 10 γεωγραφικές περιοχές που εμφανίζουν την μεγαλύτερη θνητότητα επειδή το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω από το 55%. Είναι απελπιστική σε πολύ περισσότερες περιοχές επειδή την ώρα που η προστατευτική δράση της δεύτερης δόσης εξασθενεί, και τα αντισώματα μειώνονται, η μετάλλαξη εμφιλοχωρεί στον οργανισμό προκαλώντας λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές βλάβες, φέροντας σε δυσμενέστερη θέση ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν φάνηκε στο τεστ

Στη χώρα πλέον υπάρχει το πρώτο εξακριβωμένο κρούσμα της παραλλαγής Ομικρον, εξακριβωμένο χάρη στην επαγρύπνηση του μικροβιολόγου που απέστειλε το δείγμα για λεπτομερέστερη εξέταση στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου. Ο Ελληνας ταξιδιώτης, μόνιμος κάτοικος Γιοχάνεσμπουργκ, υποβλήθηκε σε τεστ όταν έφθασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο δεν έπιασε τον ιό, και άγνωστο παραμένει αν και πόσοι άλλοι ταξιδιώτες συνταξίδευσαν μαζί του προς την Ελλάδα, έκαναν αρνητικό τεστ στο αεροδρόμιο, αλλά ενδεχομένως είναι προσβεβλημ.ενοι από την Ομικρον.

Τις τελευταίες μέρες η ψαλίδα που χωρίζει τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει, την Πέμπτη καταγράφτηκαν 1.791 μολύνσεις στο λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη 983. Οι θάνατοι όμως δεν υποχωρούν, 4% αύξηση σε μία εβδομάδα, 8% αύξηση των διασωληνωμένων επίσης σε μία εβδομάδα.

Το δράμα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρατηρεί ότι ήδη την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη πέθαναν 27.000 άνθρωποι κοροναϊό και πως «κάθε ημέρα που περνάει ενισχύεται η υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες η μετάλλαξη Ομικρον αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη. Το δράμα είναι το ίδιο και κορυφώνεται, οι πρωταγωνιστές ενδέχεται να αλλάξουν, η Δέλτα να παραχωρήσει τη θέση της στην Ομικρον.

Διαβάστε επίσης: Μαγιορκίνης – Πιθανόν «εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος» η Όμικρον

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Πάνω από 50.000 τα ενεργά κρούσματα – Ποιες περιοχές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕίπε αντίο με νίκη ο Παναθηναϊκός, 85-73 την Χατάισπορ
Επόμενο άρθρο«Δεν είχαμε την απαιτούμενη ενέργεια»