Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Ιανουάριο, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη του υψηλού δεκαετίας του 2021. Έτσι, διαμορφώθηκε στις 135,7 μονάδες, 1,1% υψηλότερος από τον Δεκέμβριο με σημαντική την επίδραση από τους περιορισμούς στην προσφορά φυτικών ελαίων.

Φυτικά έλαια

Πιο αναλυτικά, ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων αυξήθηκε κατά 4,2% σε μηνιαία βάση αντιστρέφοντας την πτώση του Δεκεμβρίου και φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών.

Οι τιμές για όλα τα κύρια έλαια αυξήθηκαν και λόγω των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου. Η πιθανή μείωση της διαθεσιμότητας εξαγωγών από την Ινδονησία, τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο, έδωσαν ώθηση στις τιμές του φοινικέλαιου, ενώ οι τιμές του σογιέλαιου υποστηρίχθηκαν από ισχυρές αγορές εισαγωγών, ιδιαίτερα από την Ινδία. Οι τιμές του κραμβέλαιου αυξήθηκαν λόγω της παρατεταμένης στενότητας της προσφοράς και τέλος οι τιμές του ηλιέλαιου επηρεάστηκαν από τη στενότητα της προσφοράς και την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

Γαλακτοκομικά

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε κατά 2,4%, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και το βούτυρο. Οι μειωμένες εξαγωγές από τη Δυτική Ευρώπη και οι κάτω του μέσου όρου προσδοκίες για την παραγωγή γάλακτος στην Ωκεανία τους επόμενους μήνες, καθώς και οι καθυστερήσεις στη μεταποίηση και μεταφορά λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού συνέβαλαν στη σύσφιξη των παγκόσμιων αγορών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δημητριακά

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO τον Ιανουάριο αυξήθηκε οριακά, κατά 0,1%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οι τιμές εξαγωγής καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 3,8% κατά τη διάρκεια του μήνα, υποκινούμενοι από τις ανησυχίες για τις επίμονες συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Αμερική, ενώ οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 3,1% λόγω της μεγάλης συγκομιδής σε Αυστραλία και Αργεντινή. Στον αντίποδα, η χαμηλή συγκομιδή και οι σταθερές αγορές από ασιάτες αγοραστές οδήγησαν σε μηνιαία αύξηση 3,1% στις διεθνείς τιμές του ρυζιού.

Κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος FAO αυξήθηκε ελαφρά τον Ιανουάριο, με τις παγκόσμιες τιμές βοείου να φτάνουν σε νέα υψηλά καθώς η παγκόσμια ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά σε επίπεδο εξαγωγών, ενώ οι τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων και πουλερικών μειώθηκαν καθώς οι εξαγωγές ξεπέρασαν τη ζήτηση. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν ελαφρώς, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου κόστους των εισροών που μειώνουν την παγκόσμια προσφορά.

Ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO ήταν ο μόνος υποδείκτης που σημείωσε μείωση τον Ιανουάριο, μειωμένος κατά 3,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο λόγω των ευνοϊκών προοπτικών παραγωγής σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες όπως Ινδία και Ταϊλάνδη, καθώς και των ευνοϊκές καιρικών συνθηκών και των χαμηλότερων τιμών αιθανόλης στη Βραζιλία.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝ.Δ.: «Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου» λέει η Πελώνη
Επόμενο άρθροΠλεύρης για Παίδων Πεντέλης: Επανέρχεται στη πλήρη λειτουργία του στις 25 Φεβρουαρίου