Στο Βόλο θα βρεθεί η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κ. Γιάννα Αγγελοπούλου την επόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου, προκειμένου να παραστεί στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο, «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος». Η εκδήλωση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα.

Την εκδήλωση οργανώνει ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεωςς Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Στην εκδήλωση θα παραστούν επίσης, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, οι Βουλευτές του Νομού, οι επικεφαλής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύσσωμη η Εκπαιδευτική Κοινότητα της Θεσσαλίας.

 

Ο σχεδιασμός και η επιστημονική επιμέλεια της δράσης για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος με τίτλο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος», σε μορφή εκπαιδευτικού πακέτου με έντυπο και ψηφιακό υλικό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός – Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας». Την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού πακέτου μετά από σχετική απόφαση του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είχε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος» αποτελείται από έξι βιβλία τριάντα δυο σελίδων και ένα βιβλίο τριάντα δύο σελίδων «Οδηγός για το εκπαιδευτικό – Μεθοδολογία προγράμματος». Για κάθε ενότητα και βιβλίο υπάρχει και ένα έντυπο (Α3) χρονογραμμής (timeline). Το έντυπο υλικό συνοδεύεται από DVD με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (εκπαιδευτικά σενάρια για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, φύλλα δραστηριότητας, παρουσιάσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακά βιβλία, φωτογραφίες, κ.ά).

Για την εκπόνηση του εκπαιδευτικού πακέτου συνεργάστηκαν 70 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και φορείς της Εκπαίδευσης. Οι τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι: 1) Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και τον Βόλο του σήμερα με το διακριτικό υπότιτλο «Αργοναυτική Εκστρατεία», 2) Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα με το διακριτικό υπότιτλο «Μεσαιωνικά λιμάνια και σταθμοί», 3) Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου) με το διακριτικό υπότιτλο «Μες του Αιγαίου τα νερά», 4) Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη) με το διακριτικό υπότιτλο «Βίρα τις άγκυρες», 5) Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες), με το διακριτικό υπότιτλο «Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία», 6) Περιβάλλον, θάλασσα και ναυτιλία σήμερα, με το διακριτικό υπότιτλο «Μαγνήτων γη και θάλασσα, στο χώρο και στο χρόνο». Κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και ψηφιακό) για τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Α’-Β’, Γ’-Δ’, Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.

Προηγούμενο άρθροΣτο Βόλο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Στα’ι’κούρας
Επόμενο άρθροΤο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα – Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του