Η ευρωπαϊκή κτηνοτροφία σε κίνδυνο λόγω της πρόσφατης πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί Βιομηχανικών Εκπομπών (γνωστή ως Οδηγία IED).

Μέσω της αναθεώρησης της Οδηγίας προτείνεται να εφαρμοστούν μέτρα για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών, μέχρι το 2050, μέσω αυστηρότερων κανόνων στις αδειοδοτήσεις και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας και της καινοτομίας, σε μια προσπάθεια να καταστούν πιο «πράσινες» οι νέες επενδύσεις αλλά και οι περίπου 50.000 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και οι εντατικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti κ. Ettore Prandini, σε επιστολή του προς τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Mario Draghi, η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, όσον αφορά τις εκπομπές, εξισώνει τους μικρούς στάβλους με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις απειλεί την κρηνοτροφική παραγωγή της χώρας. Η πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ έχει σαν στόχο τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων για τις βιομηχανικές εκπομπές, επεκτείνοντάς το και σε μικρές κτηνοτροφικές φάρμες που τις θεωρεί σαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για κάποιες υποχρεώσεις που – όπως τονίζει ο κ. Πραντίνι – δημιουργούν πρόβλημα στις εκμεταλλεύσεις που ήδη πλήττονται από τη μη βιώσιμη αύξηση του κόστους, το οποίο προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Λειτουργούν στην ουσία «τιμωρητικά» για την εθνική και ευρωπαϊκή κτηνοτροφική παραγωγή, τονίζει ο κ. Prandini.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών κ. Γιώργος Κεφαλάς, από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, «η σχετική Οδηγία αναμένεται να γίνει ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσα στο 2023 και μέχρι το τέλος του έτους να περάσει και από την ελληνική Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους. Είναι μια απαίτηση των Οικολόγων Πράσινων που είναι μέλος της κυβέρνησης στη Γερμανία. Ενημερώσαμε πριν λίγο καιρό για το πρόβλημα τους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Στην ουσία εξισώνει τις βιομηχανίες με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Τα μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εμείς τονίζουμε ότι δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια τα μέτρα. Δεν μπορεί η Γαλλία που έχει 6,5 εκατ. βοοειδή να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με την Ελλάδα που έχει 540.000 (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat). Η χώρα μας είναι ελλειματική σε γάλα και κρέας και εισάγουμε κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από ιδιώτες το τελευταίο διάστημα – χωρίς καμιά κρατική βοήθεια – να αναπτυχεί η αγελαδοτροφία στην χώρα μας. Αυτά τα μέτρα θα μας πάνε πολύ πίσω».

Η αναθεώρηση της Οδηγίας αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα και στην πτηνοτροφία της χώρας μας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λιάρος, διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, «η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που ζητά μεταξύ άλλων τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, θα περιλαμβάνει και τις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της ΕΕ για το περιβάλλον. Περιμένουμε να δούμε το νέο κλιματικό νόμο στη Βουλή για να αντιληφθούμε σε ποια έκταση θα επηρεάσει τις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Πάντως η μη εφαρμογή της Κοινοτικής Νομοθεσίας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόστιμα την χώρα μας. Το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη έχει ο κλάδος λόγω της πανδημίας και της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Επίσης μιας και αναφερθήκατε στην Ιταλία να σας επισημάνω ότι η κυβέρνηση της Ρώμης, στην περίπτωση της νομοθεσίας των πλαστικών μιας χρήσης, ζήτησε από την Κομισιόν να μην εφαρμοστεί άμεσα η συγκεκριμένη πολιτική, κάτι που έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες».

Προηγούμενο άρθροΥποψήφιος για τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της εβδομάδας ο Τσιμίκας
Επόμενο άρθρο#Cancel_Skroutz: Σωρεία καταγγελιών στα social media για διαδικτυακές απάτες