Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ζητούν συνδικάτα και κόμματα με αφορμή το εργατικό ατύχημα στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά και στα σχόλιά τους για το συγκεκριμένο ατύχημα με τα μηνύματα που στέλνει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Θεμελιώδες δικαίωμα η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων

«Κάντε την ασφαλή και υγιή εργασία θεμελιώδες δικαίωμα στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας» είναι το μήνυμα της ΓΣΕΕ. Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, σήμερα, 28 Απριλίου, τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία -μια ημέρα για τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή νόσησαν στην εργασία τους.

«Η εργασία πρέπει να είναι πηγή αξιοπρέπειας και ενδυνάμωσης – όχι τραυματισμός, ασθένεια ή απώλεια. Η κατοχύρωση της υγείας και της ασφάλειας ως βασικό δικαίωμα στη ΔΟΕ καθιστά σαφές ότι ένας θάνατος ή ασθένεια εργαζομένου είναι πάρα πολύ. Στέλνει επίσης ένα μήνυμα στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τα συνδικάτα τα οποία πιέζουν για ασφαλέστερες θέσεις εργασίας -ειδικά από την έναρξη της πανδημίας» σημειώνει η ΓΣΕΕ και προσθέτει:

«Παγκοσμίως, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι πεθαίνουν από εργατικές ασθένειες ή δυστυχήματα κάθε χρόνο και 374 εκατομμύρια υποφέρουν από τραυματισμούς ή ασθένειες στον χώρο εργασίας. Μόνο το 20% έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Στη χώρα μας, τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα δεν έχουν σταματημό.

»Μόλις σήμερα, στο λιμάνι του Πειραιά λιμενεργάτης εν ώρα εργασίας στην περιοχή του ΣΕΜΠΟ έπεσε από ύψος 12 μέτρων, αφού υποχώρησαν τα σαπισμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα του πλοίου. Έξι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε διάστημα εννέα ημερών, από τη Δευτέρα 21 έως την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά απασχόλησε τα ΜΜΕ στο πλαίσιο του αστυνομικού ρεπορτάζ μία μόνο μέρα. Στην Κόρινθο και στη θάλασσα του Αστακού βρέθηκαν νεκροί δύο Ινδοί εργάτες, ανασφάλιστοι πιθανότατα και με διερεύνηση των υποθέσεων για υπαγωγή τους στην κατηγορία για εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων.

»Σε εργολαβία πρασίνου του Δήμου Ελληνικού-Ηλιούπολης, οι πληροφορίες λένε ότι ο εργολάβος «δανείστηκε» clark εμπορευμάτων δίχως προστατευτικό κάγκελο από παρακείμενη επιχείρηση υπεραγοράς δομικών υλικών, για «να κάνει τη δουλειά του». Ο εργολαβικός εργαζόμενος, που ανέβηκε στην πλατφόρμα φόρτωσης εμπορευμάτων, για να καθαρίσει τα δέντρα από τα κουκούλια, έπεσε και σκοτώθηκε. Τη Δευτέρα 4 Απριλίου, εργάτης λατομείου σκοτώθηκε στη Θάσο. Το Σάββατο 16 Απριλίου, αγρότης σκοτώθηκε σε αγροτικές εργασίες στη Μεσαρά στην Κρήτη, ενώ την ίδια ημέρα εργολαβικός στη χαλυβουργία στον Βόλο έπεσε από ύψος 5 μέτρων και με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δύσκολα θα ανταποκριθεί στη μηχανική υποστήριξη που του παρέχεται. Το συγκλονιστικότερο είναι ότι ουδείς καταγράφει άμεσα τον μεγάλο αριθμό των δυστυχημάτων και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει αντίληψη του μεγέθους του δράματος και της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλών και υγιών χώρων εργασίας».

«Όταν ύστερα από δύο χρόνια έρχονται τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τη ζωή τους δεν έχουν ονοματεπώνυμα ούτε οικογένειες. Είναι αριθμοί σε έναν στατιστικό πίνακα. Πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, όπως αυτές του αγροτικού κλάδου, δεν καταγράφονται ως εργατικά δυστυχήματα» υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η πανδημία της covid-19, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εκτεταμένη χρήση τής τεχνολογίας στην εργασία, προσέθεσαν νέα επείγουσα ανάγκη να γίνει η υγεία και η ασφάλεια θεμελιώδες δικαίωμα.

«Οι εμπειρίες των δύο τελευταίων ετών έχουν δείξει, επίσης, ότι τα συνδικάτα είναι απαραίτητα για την εφαρμογή και την επιβολή αυτού του δικαιώματος. Η ΓΣΕΕ, από κοινού με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC), απαιτούμε από τη ΔΟΕ να υιοθετήσει την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια ως θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία. Είναι εξίσου σημαντικό με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, της παιδικής εργασίας και των διακρίσεων στην απασχόληση» αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Τέλος, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή συνεννόηση με τις οργανώσεις-μέλη της, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, για προτάσεις συγκεκριμένων επιμέρους νομοθετικών παρεμβάσεων. Τιμούμε την μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας ή από επαγγελματική ασθένεια.

Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη των επικίνδυνων συνθηκών στους χώρους εργασίας» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

ΠΑΜΕ: Εργοδοτικό έγκλημα

Για εργοδοτικό έγκλημα στην Cosco κάνει λόγο το ΠΑΜΕ υπογραμμίζοντας ότι οι ζωές των εργατών μετράνε!

«Τα συνδικάτα ζητάμε τώρα πρόσβαση των εργαζομένων σε ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

»Τα συνδικάτα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που ασθενούν λόγω των συνθηκών εργασίας τους, που εργάζονται χωρίς μέτρα ασφαλείας, που υφίστανται παρενόχληση στους χώρους εργασίας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, που χάνουν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς τους από την έλλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

»Τα συνδικάτα λέμε τέρμα στα κροκοδείλια δάκρυα και στις δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα. Εάν δεν λυθούν δομικά προβλήματα της πολιτικής υγείας και ασφάλειας της εργασίας, η πρόοδος της κοινωνίας καταδικάζεται σε διαρκή αποτυχία.

»Η Παγκόσμια Μέρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία «γιορτάζεται» με έναν ακόμη εργαζόμενο να μακελεύεται στο κάτεργο της COSCO. Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όταν σακατεύεται ένας εργάτης.

»Ο εργαζόμενος, που ο ίδιος τηρούσε όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, έπεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων όταν υποχώρησε ένα σάπιο κάγκελο προστασίας στο πλοίο που ξεφόρτωνε.

»Ένα νέο εργοδοτικό έγκλημα που θα είχε αποφευχθεί αν η πολυεθνική εφάρμοζε τα μέτρα ελέγχου των συνθηκών και προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Μέτρα που απαιτούν οι εργαζόμενοι και το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

»Όμως απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, της COSCO αλλά και γενικότερα οι Κυβερνήσεις απάντησαν με μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε δεξί χέρι της εργοδοσίας, με κατάργηση των όποιων μέτρων που αποτελούσαν ελάχιστο δίχτυ προστασίας της ζωής και της υγείας των εργατών στους χώρους δουλειάς, με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με εντατικοποίηση που σπάει κόκκαλα.

»Οι εργαζόμενοι της COSCO που αγωνίζονται για την προστασία της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, με τις κυβερνήσεις να στέλνουν ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής, να κηρύσσουν τις απεργίες τους παράνομες, να βάζουν πλάτη στην πολυεθνική, να επιτρέπουν να μακελεύονται εργάτες για να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα κέρδη των αφεντικών.

»Όμως οι ζωές των εργατών μετράνε! Οι ζωές μας δεν είναι στατιστικά και κενά νούμερα στα λογιστήρια τους. Έχουμε οικογένειες, ζωές, όνειρα και ελπίδες. Οι καιροί αλλάζουν και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε!

»Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε θυσία για τα κέρδη τους. Άμεσα να εφαρμοστούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για την προστασία της ζωής και της υγείας τους. Να αποδοθούν ευθύνες για το νέο εργοδοτικό έγκλημα!

»Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατών της COSCO στο δίκαιο αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους για ΣΣΕ με εφαρμογή μέτρων Υγείας και Ασφάλειας για να γυρνάνε οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους σώοι.

»Καλούμε όλα τα συνδικάτα να σταθούν αλληλέγγυα στο σωματείο της Cosco και στους εργαζόμενους. Δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνη της κυβέρνησης η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

«Το νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα στο container terminal της ΣΕΠ/Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ανήμερα της «Διεθνούς ημέρας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία», αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και των ελέγχων στους εργασιακούς χώρους» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Νεκτάριος Σαντορινιός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έξι μήνες μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά, και ανήμερα της «μέρας δράσης που έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας», ένα νέο εργατικό ατύχημα συνέβη στο container terminal της ΣΕΠ/Cosco με τον τραυματισμένο εργαζόμενο να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ο τραυματίας λιμενεργάτης τηρούσε τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας και καταγγέλλουν ότι δεν είχε προηγηθεί έλεγχος ασφαλείας στο πλοίο.

»Έξι μήνες μετά, και παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις υποσχέσεις της ΣΕΠ/Cosco και της κυβέρνησης, η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο λιμάνι παραμένει δραματική. Οι διαρκείς εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς στο τέρμιναλ της ΣΕΠ/Cosco προκαλούν μακροχρόνια κόπωση και επαγγελματικές ασθένειες στους εργαζόμενους. Οι υπεργολαβίες και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας έχουν οδηγήσει σε άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ είναι ανύπαρκτη η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και ελλιπή τα μέτρα ασφάλειας.

»Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μεγάλες. Υποβάθμισε την Επιθεώρηση Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κατήργησε την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων με την κατάργηση της συνευθύνης αναθέτοντος και εργολάβου της εταιρείας σε περίπτωση υπεργολαβίας. Υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία. Προωθεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Υποβάθμισε και απαξίωσε την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας, κατά παράβαση της νομοθεσίας για την άσκηση της ιατρικής σε μία μόνο ειδικότητα. Δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία για την προστασία της υγείας και την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων, ενώ αδιαφορεί για την ακριβή καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων.

»Επιβάλλεται να διερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες. Επιβάλλεται ταυτόχρονα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει άλλο εργατικό ατύχημα. Επιβάλλεται να ενταχθούν οι εργαζόμενοι της Cosco στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών που προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να συμφωνηθεί Γενικός Κανονισμός Προσωπικού με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που να οριοθετεί και να ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.

»Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η προστασία της υγείας και η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Δέσμευση μας μετά τις εκλογές είναι η κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η αποκατάσταση και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, η ενίσχυση του ΣΕΠΕ, η ανάπτυξη δομών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, η ενίσχυση της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας, η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία και  η δημιουργία φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου».

ΚΙΝΑΛ: Με νέο εργατικό ατύχημα «γιορτάζει» η κυβέρνηση

Με νέο εργατικό ατύχημα «γιορτάζει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης επισημαίνοντας πως «ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Μουλκιώτη έχει ως εξής:

«Ένα νέο εργατικό ατύχημα οδήγησε σήμερα στον σοβαρό τραυματισμό ενός εργάτη στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της COSCO μετά την πτώση του από ύψος 12 μέτρων, αφού υποχώρησαν τα κιγκλιδώματα του πλοίου.

»Το ατύχημα αυτό όχι μόνο επισκιάζει την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, αλλά επιβεβαιώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε όρους υγείας και ασφάλειας στην εργασία, που έχουν δημιουργηθεί λόγω των ανερμάτιστων πολιτικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και των αντεργατικών νομοθετημάτων της.

»Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο επαγρύπνησης, να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την δημιουργία και την επένδυση σε ισχυρά συστήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, με αποτελεσματικούς κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς».

ΚΚΕ: Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το νέο εργατικό «ατύχημα» στην COSCO

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία σημαδεύτηκε από ένα νέο εργατικό «ατύχημα» στο λιμάνι της COSCO, στον Πειραιά με έναν λιμενεργάτη πολύ σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο. Αυτό το νέο εργατικό «ατύχημα» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πίσω από τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς βρίσκονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα μέτρα προστασίας θεωρούνται κόστος για τους επιχειρηματίες» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Στην ίδια κατεύθυνση όλες οι κυβερνήσεις έχουν συρρικνώσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ενώ με τον «νόμο Χατζηδάκη» η ήδη αποδυναμωμένη Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε «ανεξάρτητη αρχή» ώστε το αστικό κράτος να αποποιείται ακόμα και την ευθύνη του» προσθέτει το ΚΚΕ στην ανακοίνωση και τονίζει καταλήγοντας:

«Το ΚΚΕ απαιτεί να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το νέο εργατικό «ατύχημα» και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των λιμενεργατών που απαιτούν εδώ και χρόνια το αυτονόητο, να υπάρχουν μέτρα υγείας και ασφάλειας, καθώς και συλλογική σύμβαση.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων ώστε να υπάρχουν μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς και να ενισχυθεί άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές η Επιθεώρηση Εργασίας».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤρεις αγωνιστικές σε Κνούτσεν και Σάντος
Επόμενο άρθροΑνακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό ο Σίβα