Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τρίτη 31 Μα’ί’ου από το θάνατο του Τάσου Μητρογώγου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο.

Από πολύ μικρός, με τον τότε συμμαθητή του και αργότερα, μεγάλης φήμης συνθέτη και πιανίστα, Δημήτρη Μαχαιρίτσα, πατέρα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τραγουδούσε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών, στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς Θεσσαλονίκης και Βόλου καθώς και σε διάφορα κοσμικά κέντρα της περιοχής, μέχρι τη στράτευσή του.

Σπούδασε Μουσική, Ορθοφωνία και Υποκριτική στη Σχολή της Λέλας Σταμούλη. Αμέσως μετά το απολυτήριό του από την Αεροπορία προσελήφθη, κατόπιν διαγωνισμού, στην ΕΡΑ, τότε ονομαζόμενη Ε.Ι.Ρ., στη θέση του εκφωνητή. Εξαιτίας, των ακαδημαϊκών του προσόντων και της εμπειρίας του ως μουσικός, σύντομα ανέλαβε τη δημιουργία και παραγωγή πολλών μουσικών και αθλητικών εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Διατέλεσε ανταποκριτής στα «Χρονικά της Ημέρας» και αθλητικός ανταποκριτής. Tην περίοδο της χούντας μετατέθηκε δυσμενώς στην Ρόδο. Από το 1976 μέχρι τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής Προγράμματος ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με πολλούς περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και έντυπα Μέσα.

Επί σειρά ετών δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή, επιμέλεια και παρουσίαση σημαντικών Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Θέσπισε και διοργάνωσε σειρά μουσικών εκδηλώσεων με τίτλο «Πρόσωπα – Σταθμοί της Πολιτισμικής Ιστορίας της Ελλάδας» που περιελάμβαναν, συναυλίες-αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές όπως, Αττίκ, Μ. Σουγιούλ, Ν. Γούναρης, Γ. Μουζάκης, Τ. Μαρούδας, Φ. Πολυμέρης, Δανάη, Σ. Παναγόπουλος, Σ. Βέμπο, Ε. Μαρέλη και νεότερους καλλιτέχνες, όπως Δάκης, Ρ. Γουίλιαμς, Γ. Πολυχρονιάδης, Τζιορντανέλλι, Πασχάλης και πολλοί άλλοι.

Από την πολύχρονη θητεία του στο χώρο του πολιτισμού συνέλεξε και αρχειοθέτησε ένα σπάνιο, αξιόλογο και πληρέστατο προσωπικό οπτικοακουστικό αρχείο με συνεντεύξεις των σημαντικότερων ανθρώπων της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, όπως, Ρίτσος, Τσαρούχης, Κατράκης, Μυράτ, Μαρούδας, Χαιρόπουλος, Μένδρη, Βέλλας, Τραϊφόρος, Τσιτσάνης, Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ, Αλεξανδράκης, Χατζηνάσιος, Σπανός, Βλαχοπούλου, Χατζής, Σακελάριος, Μουζάκης, Μάτσας, Παπαθανασίου, μέρος του οποίου παραχώρησε στην ΕΡΑ Βόλου και στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Έγραψε και εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Θυμάμαι – Γνώσεις, μνήμες και εμπειρίες μιας ζωής γεμάτης μουσική», ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο με βιώματα, πληροφόρηση και φωτογραφικό υλικό, μια καταγραφή της πλούσιας μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου, με αναφορές στα προσωπικά του βιώματα από τη θητεία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα, ανέκδοτα στιγμιότυπα και περιστατικά από τη ζωή και τη συνεργασία του με πληθώρα καλλιτεχνών, αναφορές στα πρώτα του βήματα και την επαγγελματική του εξέλιξη.

Το κενό που άφησε πίσω του ο Τάσος Μητρογώγος είναι δυσαναπλήρωτο, αλλά θα ζει για πάντα μέσα από το πλούσιο και σπουδαίο έργο του, παρακαταθήκη για όλους μας.

Προηγούμενο άρθροΧάλκη: Νεκρός ανασύρθηκε από την θάλασσα 73χρονος τουρίστας
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ο Ιωάννης Σαρμάς θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ