Η Γερμανία συζητά με την Ελλάδα σχέδια για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της λεγόμενης «κυκλικής ανταλλαγής», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υφυπουργός Άμυνας, Zimtje Möller, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti από το Βερολίνο.

Η ίδια διευκρίνισε ότι, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Γερμανία προμηθεύει όπλα στους συμμάχους, ενώ παράλληλα αυτές οι χώρες στέλνουν δικό τους εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Politico: Η απόφαση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία από την Ελλάδα αποτελεί κομβική αλλαγή και ανησυχεί τους πολίτες

Αυτή η ιδέα προέκυψε λίγο μετά την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης: η Ευρώπη ήθελε να στείλει βαριά όπλα σοβιετικού τύπου στο Κίεβο το συντομότερο δυνατό, τα οποία οι Ουκρανοί στρατιώτες ξέρουν ήδη πώς να τα χρησιμοποιούν.

Σε αντάλλαγμα, οι χώρες που προμηθεύουν σοβιετικό εξοπλισμό πρέπει να λάβουν δυτικό εξοπλισμό από τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ.

«Όπως είπε νωρίτερα o καγκελάριος (σ.σ. της Γερμανίας), η ‘κυκλική ανταλλαγή’ λειτουργεί. Έχουμε συμφωνήσει για την πρώτη τέτοια ανταλλαγή με την Σλοβακία, είμαστε επίσης σε καλό δρόμο με την Τσεχική Δημοκρατία, επιπλέον, διεξάγουμε εντατικές διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το θέμα με την Ελλάδα”, είπε η Möller.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία και άμεσα.

Απειλές από τη Μόσχα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Ρωσία απέστειλε νότα στις χώρες του ΝΑΤΟ, λόγω της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για την Ρωσία.

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι η προμήθεια όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία δεν συμβάλλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων και προειδοποίησε ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜέχρι τα τέλη του 2023 θα έχει βρεθεί ανάδοχος για το μουσείο της Αργούς στο Βόλο
Επόμενο άρθροΤα νέα κρούσματα κορωνο’ι’ού την Τρίτη στη Μαγνησία