Να πιει ούζο, να φάει σουβλάκια και να ακούσει ρεμπέτικη μουσική. Αυτά επιθυμούσε να κάνει ο ελληνικής καταγωγής, συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, Αλεξάντρ Ντεσπλά, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. 

Και όλα όσα είχε ζητήσει, ικανοποιήθηκαν! Με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο συνθέτης με τα δύο Όσκαρ βρέθηκε να διασκεδάζει σε ιστορική ταβέρνα της συμπρωτεύουσας. Στο τραπέζι του Αλεξάντρ Ντεσπλά, κυριάρχησε η μυρουδιά του ούζου, όταν στα υπόλοιπα τραπέζια «αρχηγός» των ποτών ήταν το κρασί! Ανάμεσα στα τραγούδια που ήξερε τους στίχους και τα τραγούδησε, ήταν και «Ο Καημός» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Μάλιστα για χάρη του φιλοξενούμενου, στο σταθερό σχήμα των τεσσάρων μουσικών της ιστορικής ταβέρνας, προστέθηκε και πέμπτος με το μπουζούκι και τον μπαγλαμά του, ενώ το πρόγραμμα τροποποιήθηκε μερικώς ώστε να γίνει πιο… ρεμπέτικο. Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά έδειξε επίσης να του αρέσουν δύο «διονυσιακά» τραγούδια με τολμηρούς στίχους, που ερμήνευσαν οι μουσικοί με τη συνοδεία των θαμώνων.

Στιγμή που έδειξε να την απολαμβάνει ιδιαίτερα ο κορυφαίος της γενιάς του συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος, Αλεξάντρ Μισέλ Ζεράρ Ντεσπλά (όπως είναι το πλήρες όνομά του), ήταν εκείνη που πήρε στα χέρια του ένα μπαγλαμαδάκι επιχειρώντας να το “δαμάσει”. Φάνηκε να τα καταφέρνει, και, σίγουρα, να το διασκεδάζει.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς, ο Αλεξάντρ Ντεσπλά με τα σπαστά ελληνικά του επικοινωνούσε τόσο με τους ομοτράπεζούς του, όσο και με τους άλλους θαμώνες του μαγαζιού. Καλοδιάθετος, καταδεκτικός και πρόσχαρος, δεν χάλασε το χατήρι κανενός και φωτογραφήθηκε με όποιον το ζητούσε.

Ο Αλεξάντρ Μισέλ Ζεράρ Ντεσπλά έχει ντύσει μουσικά πολλές δημοφιλείς ταινίες, όπως: “Ο λόγος του βασιλιά”, “Η μορφή του νερού”, “Ξενοδοχείο Grand Budapest”, “Σουφραζάτες”, “Χάρι Πότερ: Οι κλήροι του θανάτου”. Ο πολυβραβευμένος συνθέτης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα στη Σμύρνη, στο πλαίσιο των φετινών 57ων Δημητρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάσημος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής είχε πει σε συνεντεύξεις του ότι όταν ήταν μικρός άκουγε στο σπίτι τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, λόγω της μητέρας του που ήταν ελληνικής καταγωγής και έβαζε να ακούσουν τους δίσκους τους. Η Ελληνίδα μητέρα του, βρέθηκε από την Σμύρνη στον Βόλο και στη συνέχεια στο Φάληρο, λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣεπόλια: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις βιαστές της 12χρονης
Επόμενο άρθροΣτο Ηράκλειο η αναμέτρηση Ελλάδα-Λετονία για το Παγκόσμιο