Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στο Βόλο, με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση για τους κινδύνους από την εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG) στην περιοχή μεταξύ Σωρού και Μαράθου, ο οργανωτής της εκδήλωσης κ. Ναπολέων Κολοβός, διευθυντής του ΟΑΕΔ στο Βόλο, μιλώντας με τον Μάκη Θεοδώρου στην εκπομπή του ράδιο Β.Ε.ΡΑ ”Κόκκινη Κάρτα”, εξέφρασε την ανησυχία του για μια τέτοια μονάδα σε μια κλειστή θάλασσα όπως ο Παγασητικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, θα πληγούν καίρια η αλιεία κι ο τουρισμός.

Ο κ. Κολοβός επικαλέστηκε τις απόψεις ειδικών επιστημόνων που εξηγούν ότι, το υγροποιημένο αέριο θα έρχεται σε θερμοκρασία -160 βαθμών Κελσίου και για να φτάσει τους 0 βαθμούς, ώστε να μετατραπεί σε αέρια κατάσταση, θα πρέπει να θερμαίνεται με θαλασσινό νερό, οι ποσότητες του οποίου θα είναι τεράστιες. Αυτή η αλλαγή στη θερμοκρασία θα επηρεάσει το θαλάσσιο οικοσύστημα, με θανάτωση ψαριών. Επιβαρυντικός παράγοντας θα είναι και η εκτεταμένη χρήση χλωρίου για να μη δημιουργούνται άλατα στις δεξαμενές, το οποίο στη συνέχεια θα απορρίπτεται στη θάλασσα.

Ηδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα έχει επαφές με εκπροσώπους αλιέων, τουριστικών επιχειρήσεων και άλλων τοπικών φορέων για ενημέρωση και οργάνωση αντιδράσεων, ενώ θα ζητηθεί και η παρέμβαση από δημοτικά συμβούλια, βουλευτές κι άλλους παράγοντες, ώστε ν’ αποτραπεί η δημιουργία τέτοιας μονάδας στον Παγασητικό.

Νίκος   Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΕσπεριδοειδή: Καλλιεργητικά μέτρα και επεμβάσεις
Επόμενο άρθροΛάρισα: Τρόμος για φοιτήτρια – Ξύπνησε και ήρθε αντιμέτωπη με μία οχιά