Περισσότεροι από 510.000 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο πήραν μέρος στην έκκληση της AVAAZ για ν’ αναγνωριστεί η δωρεάν παιδεία ως ανθρώπινο δικαίωμα για όλα τα παιδιά του κόσμου. Και παρέδωσαν τις φωνές τους απευθείας στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε μια ιστορική σύνοδο για την παιδεία στη Νέα Υόρκη.

Την εκστρατεία αυτή υποστήριξαν η Νομπελίστρια Ειρήνης Μαλάλα, η ακτιβίστρια για το κλίμα Βανέσα Νακάτε, η Αφγανή ακτιβίστρια για την παιδεία Παστάνα Ντουράνι, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα απ’ όλο τον κόσμο κι απλοί πολίτες.

Η δημιουργία ενός κινήματος για την παιδεία είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είναι έκτακτη ανάγκη – 244 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είναι εκτός σχολείου. Κι η μόρφωση των παιδιών είναι απαραίτητη για όλους τους αγώνες που δίνουμε – για την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για να χτίσουμε έναν δίκαιο κόσμο. Αλλά τα φτωχότερα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μορφωθούν αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει συναντήσεις με περισσότερες από 20 κυβερνήσεις για να στηρίξουν το αίτημα για δωρεάν οικουμενική παιδεία. Και είχε αποτέλεσμα: η Αργεντινή κι η Ισπανία συμπεριέλαβαν την πρόταση στις επίσημες εθνικές τους δεσμεύσεις στο τέλος της συνόδου. Τώρα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πολλά υποσχόμενη συμμαχία κυβερνήσεων για να υποστηρίξουν μια νέα συνθήκη που θα εγγυάται το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία και θα βοηθήσει εκατομμύρια παιδιά να μορφωθούν.

Μέρος του οράματος γι’ αυτή την εκστρατεία ήταν να πυροδοτηθεί ένα κίνημα για την παιδεία που θα κάνει τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν!

Προηγούμενο άρθροΝΔ: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Σολτς – «Στην Ευρώπη καμαρώνετε ως παρατηρητές των Ευρωσοσιαλιστών»
Επόμενο άρθροΕκατομμύρια στα ταμεία της Ρεάλ από τον αποκλεισμό των τριών ισπανικών ομάδων