Ο La’eeb θα είναι η μασκότ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει εξαιρετικά ικανός παίκτης. Ενθαρρύνει όλους να πιστεύουν στον εαυτό τους και… προορισμός του είναι να φέρει τη χαρά του ποδοσφαίρου σε όλους.

Ο περιπετειώδης, χαρούμενος και ιδιαίτερος La’eeb αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της τελικής κλήρωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα.

«Ο θαρραλέος La’eeb έχει παρακολουθήσει κάθε προηγούμενο Μουντιάλ και έχει συμβάλει σε μερικές από τις πιο διάσημες στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εμβληματικών γκολ.

Ο La’eeb θα είναι γνωστός για το νεανικό του πνεύμα, σκορπίζοντας χαρά και αυτοπεποίθηση όπου κι αν πάει. Ο La’eeb προέρχεται από έναν παράλληλο κόσμο όπου ζουν οι μασκότ των τουρνουά. Είναι ένας κόσμος όπου οι ιδέες και η δημιουργικότητα αποτελούν τη βάση χαρακτήρων που ζουν στο μυαλό όλων.

Ο La’eeb θα είναι παντού, καλωσορίζοντας τον κόσμο, εμπνέοντας τους νεαρούς θαυμαστές και επευφημώντας τη δράση κατά τη διάρκεια του τουρνουά, που θα διεξαχθεί από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου», ανέφερε στην επίσημη παρουσίαση της μασκότ, η FIFA στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Η ιδέα και οι άλλες μασκότ που αγαπήσαμε

Η ιδέα για την χρησιμοποίηση μασκότ σε μία αθλητική διοργάνωση ανήκει στους Άγγλους, οι οποίοι την παρουσίασαν για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του 1966, του μοναδικού έως τώρα που διοργάνωσαν και κατέκτησαν. Τότε εμφάνισαν το συμπαθητικό λιοντάρι τους με το όνομα Willie, το οποίο ήταν το σημείο αναφοράς της διοργάνωσης.

Η εικόνα του χρησιμοποιήθηκε σε κάθε προϊόν που θα μπορούσε να φέρει χρήματα (μπλούζες, στυλό, καπέλα και άλλα αντικείμενα). Από τότε δεν υπήρξε αθλητική διοργάνωση που να μην έχει την δική της μασκότ. Άλλες φορές ένα πρόσωπο, άλλοτε πάλι ένα ζώο, ένα αντικείμενο σημαντικό για την χώρα και τον αθλητισμό της.

Στο Μεξικό το 1970 δέσποζε η μορφή του Huanito, ενός μικρού Μεξικανού με τεράστιο σομπρέρο και μία μπάλα κολλημένη στα πόδια του. Στην Γερμανία το 1974 τα δύο πιτσιρίκια, ο Tip και Tap, ενώ στην Αργεντινή το 1978 ο μικρός Gauchito. Ένα μεγάλο πορτοκάλι με το όνομα Naranjito συνόδευσε τους αγώνες του ισπανικού Μουντιάλ το 1982, ενώ ο Huanito γίνεται Pique και αυτή την φορά δεν έχει μουστάκι στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986.

Οι Ιταλοί το 1990 παρουσίασαν τον Ciao, ένα παιχνίδι τύπου λέγκο σε ανθρώπινο σχήμα, έναν ποδοσφαιριστή με κύβους που είχε τα χρώματα της χώρας, οι Αμερικανοί εμφάνισαν το 1994 τον Striker, ένα σκύλο-ποδοσφαιριστή, οι Γάλλοι το 1998 τον Εθνικό τους κόκορα, με το όνομα Footix.

Το 2002 ήταν η παρέα των Spheriks, που αποτελούσαν την ομάδα Atmoball, με προπονητή τον Ato, και παίκτες τους Kaz και Nik, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα η Γερμανία εμφάνισε τον Goleo VI, που κρατούσε την μπάλα Pille.

Το 2010 ο Zakumi είναι μια λεοπάρδαλη σε κίτρινο και πράσινο χρώμα. Το όνομά του προήλθε από το ΖΑ (Νότια Αφρική) + kumi (δέκα), ενώ το 2014 η μασκότ του Μουντιάλ ήταν ένα αρμαντίλο με το όνομα Fuleco, το οποίο είναι ένα μείγμα των λέξεων Futebol (σ.σ. ποδόσφαιρο) και Ecologia (οικολογία).

O Zabivaka, ένας λύκος με αθλητική εμφάνιση και γυαλιά ηλίου, ήταν η μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας το 2018. Zabivaka στα ρωσικά σημαίνει «αυτός που σκοράρει».

Κι αν στο Μουντιάλ η αρχή έγινε από το 1966, στους Ολυμπιακούς Αγώνες όλα ξεκίνησαν στο Μόντρεαλ το 1976, με τον συμπαθή κάστορα με το όνομα Amik.

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι Ιταλοί στο Euro 1980, όπου συμμετείχε και η Εθνική Ελλάδας, παρουσίασαν την πρώτη μασκότ των αγώνων, τον γνωστό Pinocchio.

Από εκεί και πέρα μασκότ δεν έχουν πλέον μονάχα οι διοργανώσεις αλλά και οι ομάδες…

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Μιράντα Λάμπερτ έχει 4 υποψηφιότητες για Grammy και αισθάνεται «περηφάνια»
Επόμενο άρθροΑθώα η ηγουμένη του Πηλίου που κατηγορήθηκε στην υπόθεση του ψευτογιατρού