Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Στέλιος Καζαντζίδης ακούει νέους τραγουδιστές για να τους εντάξει στο δυναμικό της δισκογραφικής του εταιρίας, της Standard. Από τα γραφεία της οδού Ζήνωνος στην Ομόνοια περνά και ο νεαρός γιος του ρεμπέτη Λουκά Νταράλα για ακρόαση.

Όταν τον ακούει ο Στέλιος να τραγουδά το “Πέλαγος” του Μάνου Χατζιδάκι, τον απορρίπτει λέγοντάς του: “Δεν είσαι έτοιμος ακόμα. Η φωνή σου χρειάζεται να μεστώσει”.

 

Ανάμεσα στους μουσικούς των ακροάσεων είναι και ο Χρήστος Νικολόπουλος που σπεύδει να πιάσει τον Νταλάρα στο διάδρομο και να τον εμψυχώσει. “Είσαι νέος ακόμα, μην απογοητεύεσαι. Υπάρχουν άλλωστε τόσες δισκογραφικές εταιρίες. Κάποιος άλλος θα ενδιαφερθεί για σένα”. Πράγματι ένα χρόνο αργότερα ο Νταλάρας υπογράφει συμβόλαιο με την Minos.

Έρχονται και οι πρώτες επιτυχίες. Λίγο αργότερα τηλεφωνεί στον Νικολόπουλο και του προτείνει να τον πάρει μαζί του στα Παλιά Δειλινά. Μια μεγάλη καλλιτεχνική φιλία γεννιέται. Ο Νικολόπουλος παραδέχτηκε πάντως σε συνέντευξή του στον Κώστα Μπαλαχούτη πως σε εκείνη την πρώτη ακρόαση η φωνή του Νταλάρα ήταν άγουρη και ανώριμη. Ομολόγησε επίσης πως εκείνα τα πρώτα χρόνια ο Γιώργος Νταλάρας έβαζε πολύ Καζαντζίδη στο ρεπερτόριό του.

Ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας είχε παραδεχτεί πως ο Καζαντζίδης ήταν ο αγαπημένος. Κι ας τον πλήγωσε κάποτε με την απόρριψή του.

Καζαντζίδης για Νταλάρα: Έχει ψυχή ο Γιώργος Νταλάρας;

Η απόρριψη του Στέλιου Καζαντζίδη δεν έμεινε εκεί, αφού λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Γιώργος Νταλάρας μεσουρανούσε στο ελληνικό τραγούδι, ο “θρύλος” του ελληνικού πενταγράμμου τον “αποκαθήλωσε” με σκληρή κριτική μέσα από συνέντευξή του μιλώντας για έναν καλλιτέχνη χωρίς ψυχή που δεν είναι άξιος να τον διαδεχτεί

Πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για τον Γιώργο Νταλάρα που έχει σημαδέψει το ελληνικό τραγούδι, ωστόσο μέχρι να φτιάξει την επιτυχημένη καριέρα του και να καταξιωθεί έχει περάσει από αρκετές περιπέτειες στο παρελθόν.

Για τον Γιώργο Νταλάρα δεν χρειάζονται συστάσεις, πρόκειται για ένα εξαιρετικό καλλιτέχνη που έχει στιγματίσει με το ταλέντο το καλλιτεχνικό χώρο του τραγουδιού. Κάτι όμως που δεν γνωρίζαμε για τον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη είναι τα δύσκολα παιδικά του χρόνια.

Ο σπουδαίος ερμηνευτής λόγω της απουσίας του πατέρα του από το σπίτι δούλευε από 7 χρονών έως και 15 χρονών, παράλληλα με την σχολική φοίτησή του. Μάλιστα, η πρώτη του δουλειά ήταν η μεταφορά πάγου.

Συνολικά στα παιδικά του χρόνια έκανε 23 διαφορετικά επαγγέλματα, όπως βοηθός καφενείου (στο πρωτοδικείο της Αθήνας στην οδό Φειδίου), βοηθός σε βιβλιοδετείο/τυπογραφείο, τεχνικός αυτοκινήτων, γρασαδόρος σε πλυντήρια αυτοκινήτων, εργάτης σε οικοδομή, βοηθός επισκευών σκαπτικών μηχανημάτων, οξυγονοκολλητής, βοηθός χρυσοχόου κλπ.

Ο σπουδαίος ερμηνευτής πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κοκκινιά και ο θάνατος του πατέρα του, που ήταν ρεμπέτης με το όνομα Λουκάς Νταράλας, ήταν κάτι που τον επηρέασε πολύ.

Πιτσιρικάς ο Γιώργος Νταλάρας θέλησε να μπαρκάρει στα καράβια. Την πρώτη του κιθάρα του τη χάρισε ο αδελφός του με τον οποίο χωρίστηκαν σε πολύ μικρή ηλικία λόγω της φτώχειας.

Του αρέσει πάρα πολύ η θάλασσα και πολλά καλοκαίρια τα περνάει στην Σύρο ψαρεύοντας. Μάλιστα, όταν ήταν παιδί ήθελε να γίνει μηχανικός στα καράβια από την αγάπη που έχει στις μηχανές αλλά και στην θάλασσα. Έτσι, όταν τελείωσε το δημοτικό σχολείο παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει μηχανικός στην τεχνική σχολή «Γαλιλαίος» της οδού Πειραιώς.

Το 1964, σε ηλικία 15 ετών, είχε φτιάξει κάποια συγκροτήματα με φίλους του. Κάποια από αυτά ήταν οι “Electronics” και οι “Crazy Boys” στα οποία παίζανε μουσική επηρεασμένη από τους Beatles, τους Animals κλπ. Με το συγκρότημα “Crazy Boys” είχαν κερδίσει ένα βραβείο σε ένα διαγωνισμό του REX.Τον Οκτώβριο του 2006 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Από ATHENSMAGAZINE TEAM.

Προηγούμενο άρθροΤο πανόραμα της Ευρωλίγκας
Επόμενο άρθρο16χρονος Ρομά: Εν αναμονή της απόφασης για προφυλάκιση ή όχι του αστυνομικού – Οι δικοί του περιμένουν ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ