Το ελληνικό σχολείο Ομηρος ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, με τον Πύρρο Δήμα να συνοδεύει τον πρωθυπουργό σε ένα από τα παλαιότερα της περιοχής.

Σε μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη ο πρωθυπουργός από το πρωί θα βρεθεί στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, στην γεωγραφική περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα στη Χειμάρρα, στη Λιβαδειά (Φοινίκι) και στη Δερβιτσάνη (Δρόπολη).

Η «περιοδεία» – ορόσημο του Μητσοτάκη στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία

Στόχος του Μητσοτάκη είναι να συνομιλήσει με κατοίκους ώστε να ακούσει τα προβλήματά τους και να τους μεταφέρει τη στήριξη του ελληνικού κράτους.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

Στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα είχε τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης, όχι μόνο τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά επιπλέον το ζήτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.  «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρξει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος» είχε πει ο Μητσοτάκης για την ΑΟΖ. «Προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», σημείωνε, όσο και αν έκανε λόγο για συζητήσεις με πολυπλοκότητες.

Στοχευμένα όμως είχε μιλήσει για «πρόοδο» σε ένα ζήτημα το οποίο γυρνά πολλά χρόνια πίσω αλλά και ξαναπάγωσε μετά την τελευταία συμφωνία (τον Οκτώβριο του 2020) για την προοπτική της Χάγης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι Νικς τιμωρήθηκαν με ένα draft pick δευτέρου γύρου
Επόμενο άρθροΕλληνικό χρέος: Πόσα θα χρωστάμε σε 38 χρόνια – Ολα τα σενάρια [Γραφήματα]