Συνεχίζεται το μπαράζ προκλήσεων από την Άγκυρα, με τούρκους αξιωματούχους να ρίχνουν λάδι στη φωτιά της έντασης ενώ την ίδια στιγμή, οι υπερπτήσεις και οι μαζικές παραβιάσεις σε ελληνικά νησιά από τουρκικά μαχητικά έχουν γίνει καθημερινότητα.

Τα διαδοχικά «χαστούκια» ΗΠΑ και Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Τουρκία στη σκιά των πολεμικών ιαχών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα ενώ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και για το γεγονός ότι δεν δίνεται το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον για την πώληση μαχητικών.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ για την πώληση των μαχητικών F-16» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στον απόηχο της ιστορικής ομιλίας Μενέντεζ στη Γερουσία.

Τελικά ποιος είναι ο Μπομπ Μενέντεζ; Ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας στις ΗΠΑ και… τουρκοφάγος;

Εκτός ελέγχου ο Ακάρ

Την ώρα που η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις τουρκικές προκλήσεις,  η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί και να προσπαθεί να κάνει το «άσπρο – μαύρο» επιχειρώντας να εμφανίσει την Ελλάδα ως τον «κακό γείτονα».

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε σε προκλητικούς τόνους, ότι «η γείτονάς μας η Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικές της πολιτικές. Κάθε μέρα προσθέτει νέες προκλήσεις. Η τελευταία ήταν να κλειδώσει τα αεροσκάφη μας. Έχει δοθεί η απαραίτητη απάντηση» τόνισε για να προσθέσει ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας.

«Έχουν γίνει τόσο θρασείς που αγνοούν τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ οφείλουν να λειτουργούν με κοινή λογική και να καταβάλλουν προσπάθεια γι’ αυτό».

Ο κ. Ακάρ μάλιστα έσπευσε να δηλώσει ακόμη ότι δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός και υποστήριξε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας».

Προκλήσεις στο Αιγαίο

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο, προχωρώντας σε νέο μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά τις τελευταίες ώρες. Tουρκικά F16 και μη επανδρωμένα πέταξαν πάνω από τη νησίδα Κίναρο αλλά και πάνω από κατοικημένα νησιά όπως το Φαρμακονήσι, οι Λειψοί, οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι .

Τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε μπαράζ προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Δευτέρα, σημειώθηκαν 20 εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τουρκικά μαχητικά είχαν προχωρήσει σε μαζικές παραβιάσεις με δεκάδες μαχητικά ακόμα και οπλισμένα, ενώ τα ελληνικά μαχητικά προχώρησαν σε αναχαιτίσεις μετά από σκληρές αερομαχίες.

Ανησυχία για τις απειλές Ερντογάν

Πάντως οι πρόσφατες απειλές από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.

Σε άρθρο του, το γερμανικό δίκτυο RND, αναλύοντας την προκλητική πολιτική του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα αναφέρει ότι «δεν περνάει μέρα χωρίς νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, εταίρου της στο ΝΑΤΟ. Ο αυταρχικός αρχηγός του κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν διεκδικεί μόνο ορυκτούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Παίζει επίσης δημοσίως με την ιδέα να εκτοξεύσει πυραύλους στην ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα!».

Μάλιστα ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται και στα υποβρύχια που πρόκειται να παραδώσει η Γερμανία στην Τουρκία.

«Το Βερολίνο πρέπει τώρα να εξετάσει σοβαρά αν, ενόψει των συνεχών απειλών της Άγκυρας, η παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, η οποία είχε ήδη εγκριθεί , εξακολουθεί να δικαιολογείται» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗράκλειο: Στο νοσοκομείο 26χρονη – Την ξυλοκόπησαν σε πάρκο τα ξημερώματα
Επόμενο άρθροFTX: Στη Νέα Υόρκη έφτασε ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ