«Κάποιοι βιάζονται να φτιάξουν σενάρια πιθανών μετεκλογικών σχηματισμών και συνεργασιών, με βάση τις δημοσκοπήσεις ή τις επιθυμίες τους πρωτίστως, ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσει δια της ψήφου του ο ελληνικός λαός» διαμηνύει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Διαπιστευτήρια

Για τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στο Real Fm αντέτεινε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει, διαχρονικά, τα διαπιστευτήριά του σε ό,τι αφορά τις έννοιες της πολιτικής ευθύνης και της σοβαρότητας. Η πολιτική σταθερότητα και η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, επιβάλει σε αυτούς τους οποίους την επικαλούνται, να σεβαστούν το αποτέλεσμα και να στηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση λάβουν οι πολίτες, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και ηγεμονισμούς».

Και, στο «δια ταύτα», «το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με τις απαιτήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένα πρόσωπα στη θέση του πρωθυπουργού. Το πρόγραμμά μας έχει σαφείς κόκκινες γραμμές τόσο από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όσο και από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι μνήμες της οποίας εξακολουθούν και σήμερα να παραμένουν νωπές», κατέληξε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Μεμονωμένες απογοητεύσεις και πικρίες

Κληθείς να σχολιάσει, στη συνέχεια, τις αποχωρήσεις ορισμένων υποψηφιοτήτων από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος εξήγησε ότι «το πλήθος των υποψηφιοτήτων και η διαχείρισή τους αποτελούν έναν ευχάριστο «πονοκέφαλο» για ένα κόμμα, από τη στιγμή ιδίως που στο ΠΑΣΟΚ είχαμε να δούμε τέτοια φαινόμενα πολλά χρόνια. Είναι λογικό να μην εκπληρώνονται όλες οι προσδοκίες των στελεχών και να υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες απογοητεύσεις και πικρίες, κάτι βέβαια που είναι αναμενόμενο ορισμένες φορές σε μία προεκλογική περίοδο».

Σε ότι αφορά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενών ο Μ. Κατρίνης υπενθύμισε πως «το ΠΑΣΟΚ με την Μελίνα Μερκούρη είχαν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην φυσική τους τοποθεσία, σε πλήρη συμφωνία με ένα καθολικό αίτημα του ελληνισμού. Σήμερα και παρά τα όσα γράφονται, η διαδικασία και οι όροι «δανεισμού» των μαρμάρων είναι ακόμη θολή. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο, όπως και μία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, ιδίως από τη στιγμή που το κλίμα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται θετικά και στην Μεγάλη Βρετανία».

Δεν καταθέτουμε, ούτε «καίμε» τη διερευνητική εντολή

Σε συνέντευξή του στον  τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, ενόψει και της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, επανέλαβε την ανάγκη «να είναι όσο πιο πολιτική γίνεται, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και τοξικές αντιπαραθέσεις άνευ περιεχομένου». Τόνισε δε, πως «εμείς, που είμαστε η κρίσιμη πολιτική δύναμη τούτον τον καιρό, θα αρθρώσουμε τη δική μας πειστική, ελκυστική, πραγματικά προοδευτική εναλλακτική πρόταση».

Ως προς τη διερευνητική εντολή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «είμαστε το μοναδικό κόμμα, το οποίο είχε από την αρχή αποκρυσταλλώσει τι θέλει από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Δεν καταθέτουμε τη διερευνητική εντολή όπως κάνει η ΝΔ, ούτε «καίμε» ολόκληρο εκλογικό σύστημα όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τον κ. Μάντζο, «η ΝΔ επιμένει να ομαδοποιεί την αντιπολίτευση συντηρώντας ευφάνταστα σενάρια. Πρώτα ο πρωθυπουργός μιλώντας για «τερατογένεση» και χθες και ο γραμματέας του κόμματος. Εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες, όχι όμως στις συγκυριακές, με το μοίρασμα των υπουργικών θέσεων, αλλά στις πραγματικές, που δεν είναι αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων ή οικονομικών συνθηκών, αλλά προϊόν προγραμματικού διαλόγου. Το πρόγραμμά μας είναι ο οδικός χάρτης έως τις εκλογές καθώς και οι όροι για να επιβάλουμε την αλλαγή πολιτικού παραδείγματος που έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

«Θέλουμε σταθερότητα, αλλά όχι στασιμότητα»

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «η κυβερνητική σταθερότητα δεν εξισούται με τη στασιμότητα. Εμείς θέλουμε σταθερότητα, αλλά όχι στασιμότητα. Παλεύουμε με το δικό μας προγραμματικό λόγο να ανατάξουμε τη ζημιά και το πλήγμα στη νέα γενιά, στη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους που προκλήθηκε και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ».

Και στο «δια ταύτα» συμπλήρωσε, «είμαστε το μοναδικό κόμμα το οποίο έχει πρόγραμμα, υπευθυνότητα για τη διερευνητική εντολή και απολύτως ρεαλιστική προγραμματική θέση και για την επόμενη ημέρα. Σεβόμαστε το Σύνταγμα και τη θεσμική τάξη. Και είμαστε υπερήφανοι για αυτό», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚιβωτός του Κόσμου: Νέα προθεσμία θα ζητήσει ο πατέρας Αντώνιος
Επόμενο άρθροΘλίψη στη Βραζιλία: Πέθανε ο Ρομπέρτο Ντιναμίτε