Με τις αγορεύσεις, του εισαγγελέα, της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης, καθώς και με τον επιμερισμό των ποινών, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας η δίκη των πέντε κατηγορούμενων για τη ληστεία στο Βόλο, το 2016, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας 92χρονος.

Για τη πράξη της θανατηφόρας βαριάς σκοπούμενης βλάβης κατά συναυτουργία και για τη πράξη της απόπειρας ληστείας που έγινε με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά συναυτουργία, καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 9 ετών τρία άτομα μεταξύ των οποίων και ένας πρώην αξιωματικός. Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για την απλή απόπειρα ληστείας καταδικάστηκαν άλλα δύο άτομα.

Το τραγικό περιστατικό έγινε στις 12 Απριλίου του 2016. Στη ληστεία συμμετείχαν πέντε Ελληνες, τρεις εκ των οποίων Ρομά. Δύο από τους τρεις Ρομά με ηλικίες τότε, 57 και 63 ετών, κρατούσαν ”τσίλιες” έξω από το σπίτι του 92χρονου, πρώην τραπεζικού υπαλλήλου, που έβαλαν στο ”μάτι” οι δράστες. Στο σπίτι μπήκε ο τρίτος Ρομά μαζί με τους δύο Έλληνες και αφού αντίκρισαν τον ηλικιωμένο, τον ακινητοποίησαν δένοντάς και φιμώνοντας τον.

Ο ηλικιωμένος που είχε βαρύ ιατρικό ιστορικό, στη προσπάθεια του να λυθεί, υπέστη θανατηφόρα τραύματα στον πνεύμονά του. Το άψυχο σώμα του 92χρονου βρήκε σε αποθήκη στην αυλή του σπιτιού του, ο εγγονός του. Μερικές ημέρες αργότερα οι πέντε δράστες αναγνωρίστηκαν από την αστυνομία καθώς στο σπίτι του ηλικιωμένου είχαν βρεθεί DNA και αποτυπώματα που άφησαν οι δράστες στην προσπάθεια τους να βρουν λεφτά.

Οι δράστες είχαν παραπεμφθεί αρχικά στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου με κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία, αλλά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας, όπου έγινε η πρωτοβάθμια δίκη το 2017, αποφάσισε τη μετατροπή της κατηγορίας μετά από πρόταση του εισαγγελέα από ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη θανατηφόρα και απόπειρα ληστείας.

Οι ποινές που είχαν απαγγελθεί τότε στους δράστες ήταν, κάθειρξη 19 ετών στον 39χρονο Ρομά, κάθειρξη 15 ετών στον 34χρονο Έλληνα και κάθειρξη 15 ετών στον 41χρονο Έλληνα. Και για τους τρεις το Δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Για τους άλλους δύο κατηγορούμενος Ρομά, τσιλιαδόρους, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 χρόνων στον καθένα, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό την προϋπόθεση της καταβολής χρηματικής εγγύησης 3.000 ευρώ.

Το 2022 ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας με την τελευταία δικάσιμο να πραγματοποιείται την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, όπου το δικαστήριο αποφάσισε και σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη των τριών κατηγορουμένων που εισέβαλλαν στο σπίτι του 92χρονου, επιβάλλοντας τους συνολική ποινή φυλάκισης 9 ετών για τη πράξη της θανατηφόρας βαριάς σκοπούμενης βλάβης κατά συναυτουργία και για τη πράξη της απόπειρας ληστείας τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά συναυτουργία.

Για τους άλλους δύο κατηγορούμενους, τσιλιαδόρους, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση τους για την πράξη της θανατηφόρας βαριάς σκοπούμενης βλάβης κατά συναυτουργία και την ενοχή τους για την πράξη της απλής απόπειρας ληστείας, επιβάλλοντας τους ποινή φυλάκισης 4 ετών στον καθένα, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Πηγή: Larissanet.gr

Προηγούμενο άρθροΕξέγερση στις φυλακές Λάρισας – Πάνω από 100 κρατούμενοι δεν μπαίνουν στα κελιά τους
Επόμενο άρθροΣύγκρουση δυο αυτοκινήτων στο Βόλο