Νέο αυτόματο σύστημα εντοπισμού των οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ αλλά και κλιμακωτά πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας  προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο αναμένεται να τεθεί,  ίσως και σήμερα, σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για την υποχρεωτική ασφάλιση (Motor Insurance Directive – MID) καταργείται το αναχρονιστικό πλαίσιο εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων και εισάγεται ένα νέο ψηφιακό σύστημα με καμπάνες για τους παραβάτες τους οποίους θα εντοπίζει σε χρόνο εξπρές.

Με το νέο σύστημα θα διενεργούνται online διασταυρώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα  στους δρόμους ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο και ο εντοπισμός τους εναπόκειται μόνο στα «μπλόκα» της τροχαίας.

Με το νέο σύστημα θα διενεργούνται online διασταυρώσεις και πολλαπλοί έλεγχοι κάθε ένα με δυο μήνες το χρόνο αντί για μία φορά στα 5 ή 10 χρόνια, όπως συνέβαινε πρακτικά μέχρι τώρα.

Ειδικότερα μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ανιχνεύει τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Επίσης το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

–  Νέο ποινολόγιο για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Με τις νέες διατάξεις θα επιβάλλεται κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης. Με το νέο σύστημα όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση της οφειλής τόσο μικρότερο θα είναι το αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους παραβάτες των τελών κυκλοφορίας. Το βασικότερο σενάριο να προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσο με το 25% των ετήσιων τελών κυκλοφορίας εάν τα τέλη πληρωθούν τον Ιανουάριο, 50% εάν η πληρωμή γίνει το Φεβρουάριο και 100% των ετήσιων τελών από τον Μάρτιο και μετά.  Σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

–  Αλλαγές και στα πρόστιμα που επιβάλλονται για αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο από ΚΤΕΟ.

Πηγή: OT

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροNBA: Για τρίτη φορά MVP ο Νίκολα Γιόκιτς
Επόμενο άρθροΣπάρτη: Μαθήτρια γυμνάσιου και η αδελφή της ξυλοκόπησαν 15χρονη και της έβγαλαν τη μπλούζα