Το μέτωπο… πολιτισμού που παραμένει ανοιχτό τόσο για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο έχει ξεσηκώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και για το σχέδιο μετατροπής πέντε μουσείων σε ΝΠΔΔ (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου) πιέζει το Μαξίμου. Οι εντεινόμενες διαμαρτυρίες εντείνουν και τις ανησυχίες στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη όχι μόνο να αναζητηθεί αλλά να συμφωνηθεί γρήγορα η διέξοδος.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει επιρροή στην κοινωνία, ιδίως στις νεότερες ηλικίες, κάτι που προφανώς προσμετρούν στην κυβέρνηση, θέλοντας διάλογο και ομαλοποίηση του κλίματος, ενώ το θέμα είναι καθημερινά πια και στη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κατά μέτωπο επίθεση στο Μαξίμου.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συστρατεύονται με το αίτημα για άμεση απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το ΠΔ, την ώρα που η κυβέρνηση αγωνιά να εξηγήσει αποτελεσματικά τις πρωτοβουλίες της και τις επιπτώσεις τους.

Κατηγορία «Κ.Ε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει σήμερα στις 12.00 στο Μαξίμου εκπροσώπους των καλλιτεχνών, προσδοκώντας ότι η συζήτηση θα δείξει κάποιο φως στο τούνελ του ζητήματος της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια βάση διαλόγου είναι η προοπτική θεσμοθέτησης μιας νέας, ειδικής κατηγορίας «Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης».

Και αυτό προκειμένου η νέα Κ.Ε να είναι ισότιμη με την κατηγορία Τ.Ε στο κλαδολόγιο – προσοντολόγιο για θέσεις στον δημόσιο φορέα. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί εντός του Μαξίμου και ευρύτερη συζήτηση για συγκριμένες παρεμβάσεις, που θα μπουν επισήμως στο τραπέζι σε δεύτερο χρόνο.

«Συνεχίζουμε…» λένε οι ηθοποιοί

Το «συνεχίζουμε…» (τις διαμαρτυρίες) που απευθύνουν οι καλλιτέχνες έχει θορυβήσει τη ΝΔ, που δεν θέλει να έχει απέναντί της κύματα δυσαρεστημένων, αντίθετα διαμηνύει ότι «ακούει» όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Ήδη πάντως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών λέει ότι «η κοινωνία έχει καταλάβει και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα μας» και επιμένει στον προγραμματισμό συγκεντρώσεων. Είναι ενδεικτικό ότι για την ώρα της συνάντησης στο Μαξίμου υπάρχει γενικό κάλεσμα διαμαρτυρίας έξω από το Ωδείο Αθηνών. Η πορεία των σημερινών συζητήσεων θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις των καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι για νέα συνέλευση το ερχόμενο Σάββατο εφόσον δεν ικανοποιηθούν από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Οι αρχαιολόγοι

Υπάρχει όμως και άλλο ένα σημερινό κάλεσμα στήριξης προς τους αρχαιολόγους αυτή τη φορά για μερικές ώρες αργότερα, όταν ο Πρωθυπουργός θα μεταβαίνει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού σχεδίου επέκτασής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θέλει απλώς να παραστεί αλλά προτίθεται να απευθύνει ομιλία, με όλα να δείχνουν ότι δύσκολα θα αφήσει έξω από τις παρεμβάσεις του και το ζήτημα της μετατροπής πέντε μουσείων ανά την επικράτεια (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε ΝΠΔΔ.

Και η κόντρα των επιδομάτων

Και στο φόντο αυτών συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική αντιπαράθεση, όπως την κινούν τα… επιδόματα. Από τη μία το Μαξίμου θέλει να πείσει ότι στέκεται πάνω από τα προβλήματα του κόσμου, δίνοντας λύσεις με βάση τα δημοσιονομικά όρια. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται για προεκλογικούς «μποναμάδες» που στοχεύουν, όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευσης, σε ψήφους.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΡούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα οι απαντήσεις του Μάνου Δασκαλάκη στην υπεράσπιση της κατηγορούμενης
Επόμενο άρθροΑνδρουλάκης: Απαντήσεις από το Στρασβούργο