Ο σεισμός στην Τουρκία και οι εικόνες ισοπέδωσης συντάραξαν τον πλανήτη. Συνεργεία να αναζητούν ζωντανούς, μία ελπίδα στα συντρίμμια ακόμα και όταν οι μέρες περνούσαν.

Οι εικόνες της τραγωδίας κυρίως στην Τουρκία προκάλεσαν κύμα αλληλεγγύης καταφέρνοντας να ισοπεδώσουν ακόμα και την ένταση στη ρητορική όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Αφού το κλίμα πλέον δεν επέτρεπε απειλές και προκλήσεις.

Μηδενικός σχεδόν καθημερινά πλέον και ο απολογισμός των παραβιάσεων και υπερπτήσεων.

Μεταναστευτικό

Στην επόμενη μέρα η Αθήνα φαίνεται να στρέφει το βλέμμα στο προσφυγικό και ένα ενδεχόμενο νέο κύμα. «Φόβος» που καταγράφεται και στα διεθνή ΜΜΕ. Αφού το ζήτημα είναι ένα από αυτά που δεν αφήνουν αδιάφορη την ΕΕ.

Με τίτλο «η Ελλάδα οχυρώνει τα σύνορα για να μπλοκάρει τους πρόσφυγες από το σεισμό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας» ρεπορτάζ του Guardian, σημειώνει την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων από την πλευρά της Ελλάδας τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της.

«Εν τω μέσω ενός αναμενόμενου νέου κύματος αφίξεων από όσους εκτοπίστηκαν λόγω των σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία» όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Αναφέρει δε ότι «σε ευρωπαϊκή διάσκεψη για τη διαχείριση των συνόρων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή, δεσμεύτηκε ότι το τείχος κατά μήκος των χερσαίων συνόρων θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ ή όχι».

Στο προσφυγικό μεταναστευτικό αναφέρεται με αιχμή και το ναυάγιο στα ανοιχτά της Καλαβρίας δημοσίευμα της «Dernières Nouvelles d’Alsace» με τίτλο «η Ευρώπη κατηγορούμενη».

Η εφημερίδα σημειώνει την αδυναμία της ΕΕ να περάσει ένα Σύμφωνο Μετανάστευσης, λόγω των αντιδράσεων συγκεκριμένων χωρών.

Οι ροές του καλοκαιριού

Η τραγωδία των σεισμών σε Τουρκία και Συρία σε συνδυασμό με την έλευση του καλοκαιριού που κάθε χρόνο αυξάνει τις ροές προσφύγων και μεταναστών για κάποιους δημιουργεί δικαιολογημένους «φόβους» για αύξηση των ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη. Είτε μέσω Ελλάδας, είτε μέσω Ιταλίας.

Με κάποιους να βάζουν στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μίας «οργανωμένης απόπειρας».

Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη οργάνωσης τέτοιας κίνησης ή ανησυχητικής αύξησης των προσπαθειών προσφύγων και μεταναστών να κινηθούν προς την Ελλάδα. Για να περάσουν στην ΕΕ.

Σίγουρα τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες δεν έχουν ξεχάσει την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση που καθοδήγησε στον Έβρο το 2020 η Τουρκία.

Και σίγουρα στην Αθήνα εν μέσω και προεκλογικής περιόδου, παρά την αλληλεγγύη των λαών, η επιφυλακτικότητα και η ανησυχία μήπως ξεσπάσει μία κρίση που δεν θα έχει προβλεφθεί δεν έχει υποχωρήσει. Στους κύκλους των πολιτικών.

Τη στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη δεν δείχνει καμία διάθεση αλληλεγγύης στο ζήτημα του προσφυγικού. Το αντίθετο μάλιστα.

Και σε αυτό το κλίμα προκύπτει το ερώτημα αν το ζήτημα του προσφυγικού και του «κινδύνου» αύξησης των ροών, μπορεί να γίνει η αφορμή να χαθεί το μομέντουμ που δημιούργησε η αλληλεγγύη στην τραγωδία των σεισμών και ενδεχομένως να δώσει την αφορμή για επιστροφή σε προκλήσεις, απειλές και προειδοποιήσεις. Ειδικά ενόψει διπλών εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤην Τρίτη η κηδεία του γιατρού Αντώνη Πουρνάρα στο Βόλο
Επόμενο άρθροΚηφισός: Ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ. με ύποπτους για ληστείες