Φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα «σπάσει όλα τα κοντέρ» καθώς έχει πατήσει τέρμα το γκάζι και πρόκειται να ξεπεράσει και το ιστορικό ρεκόρ του 2019.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του κλάδου καθημερινά γίνονται και όλο πιο αισιόδοξες για τα έσοδα και τον τζίρο που μπορεί να επιφέρει φέτος στα ταμείο ο τουρισμός.

Ήδη τα αποτελέσματα των δύο πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα τουριστικά καταλύματα της χώρας, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, κινήθηκαν ανοδικά, αποδεικνύει ότι ο τουριστικός κλάδος αρχίζει να βγάνει από την κρίση που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια ο κορωνοϊός.

Τα στοιχεία για τον τουρισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, σημείωσε εφέτος το Φεβρουάριο αύξηση κατά 19,2 εκατ. ευρώ ή 27% και ανήλθε σε 90.463.315 ευρώ έναντι των 71.213.744 ευρώ τον Φεβρουάριο 2022.

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον ίδιο μήνα ανήλθε σε 143.465.460 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 24,3 εκατ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 119.169.120 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2023 ανήλθε σε 233.928.755 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 190.382.865 ευρώ.

Για τις περιφερειακές ενότητες, με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2022 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας (49,1%) και η μικρότερη αύξηση (8,7%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Κω. Ενώ, μείωση παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Μυκόνου (26,3%).

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την πολιτική μας που έχει πάντα ως στόχο τη στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας» σχολίασε σε tweet του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου οι αφίξεις το πρώτο δίμηνο ανήλθαν στους 1.163,5 χιλιάδες τουρίστες και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, στα 441,4 εκατ. ευρώ ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα στα 378,3 ευρώ.

Το πρώτο δίμηνο του 2023 οι αφίξεις ανήλθαν σε 1.208,1 εκατ. τουρίστες οι εισπράξεις σε 465,3 εκατ. ευρώ και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι σε 384,6 ευρώ.

Οι δημοφιλείς προορισμοί

Ενδεικτική των προβλέψεων για τους επόμενους μήνες ήταν τα test drive το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και του Πάσχα όπου όλοι οι προορισμοί ήταν γεμάτοι τόσο από Έλληνες ταξιδιώτες όσο και από ξένους τουρίστες. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και μπορούσε κανείς να διακρίνει Γερμανούς, Ιταλούς, Ισπανούς, Γάλλους  και Αμερικανούς.

Το 100% άγγιξαν οι πληρότητες σε Ναύπλιο, Καστοριά, Πιερία, Μεσσηνία, Ξυλόκαστρο, Μετέωρα, Πόρτο Χέλι, αλλά και σε νησιωτικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Πάτμος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Σύρος και τα Κύθηρα.

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ουσιαστικά σηματοδοτεί και την έναρξη της σεζόν για φέτος. Με δεδομένο ότι θα έχουν λειτουργήσει και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, οι πληρότητες αναμένεται να κινηθούν από 60% – 90% ανάλογα με τον προορισμό.

Η καλή τουριστική εικόνα της χώρας μας εκφράζεται και στις τιμές που πέτυχαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας φέτος τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη trivago Hotel Price Index τον Απρίλιο η μέση τιμή δωματίου της Αθήνας έφτασε τα 144 ευρώ αυξημένη κατά 21,01% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο και υψηλότερη κατά 27,43% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022. Είναι η δεύτερη υψηλότερη μέση μηνιαία τιμή από τον Απρίλιο του 2022,  καθώς υπολείπεται μόνο της τιμής του προηγούμενου Σεπτεμβρίου που έφτασε τα 153 ευρώ.

Πηγή: OT Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου του υποψηφίου Δημάρχου Βόλου Νίκου Παπαπέτρου για τo LNG
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση με αιχμές της Βιολέτας Καντόλα για τη διαγραφή της από την ομάδα πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου