Χρειάστηκαν δύο κυβερνητικές ρυθμίσεις στη Βουλή, δύο υπομνήματα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον Άρειο Πάγο και, τελικά, μία απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, για να μείνει εκτός εκλογών το ακροδεξιό μόρφωμα του πρώην χρυσαυγίτη και καταδικασμένου ηγετικού μέλους εγκληματικής οργάνωσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κασιδιάρης δεν λέει να «χαθεί» από την πολιτική επικαιρότητα και συνεχίζει να καταλαμβάνει σχεδόν κεντρική θέση στην αντιπαράθεση των κομμάτων, εισπράττοντας έτσι μια «ωραιότατη» διαφήμιση για το μέλλον – και μάλιστα το κοντινό, αφού υποστηρίζει πως θα βρει άλλο τρόπο για να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής.

Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, το γεγονός πως ο Άρειος Πάγος, στο σκεπτικό του για τον αποκλεισμό του συγκεκριμένου ακροδεξιού μορφώματος, επικαλείται τις δηλώσεις του αρχηγού των «Ελλήνων», περί «διαφήμισής» του λόγω της επίμαχης τροπολογίας του εκλογικού νόμου:

«Στις 9-2-2023, ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω διαδικτύου, καταφέρθηκε εκ νέου κατά της ως άνω τροπολογίας, δηλώνοντας, επί λέξει, ότι ‘τους άφησα να με διαφημίσουν’ και επαναλαμβάνοντας ότι, δήθεν, δεν τον ενδιαφέρουν οι διευθυντικές θέσεις, αλλά να μάχεται από οποιαδήποτε θέση ακόμη και από την τελευταία».

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων χρησιμοποιούν και το θέμα των τροπολογιών στην προεκλογική τους κόντρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτάνει στο σημείο να δηλώσει πως «κάποιοι δεν κρύβουν τη στενοχώρια τους που ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές».

Αν προστατεύαμε πραγματικά τη δημοκρατία…

Παράλληλα, επανήλθαμε στην συζήτηση περί δημοκρατίας και κατά πόσον παρεμβαίνουμε σε αυτήν με τέτοιου είδους απαγορεύσεις, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να μπαίνει στο στόχαστρο σκληρής κριτικής, επειδή είπε αυτό που σε μία «κανονική» χώρα θα ήταν – εδώ που τα λέμε – αυτονόητο.

Γιατί σε μία «κανονική» χώρα, που σέβεται πραγματικά την δημοκρατία και την προστατεύει από τους εχθρούς της, το πολιτικό σύστημα δεν αφήνει μία ναζιστική οργάνωση να «γιγαντωθεί» και αποφασίζει να την πάει στα δικαστήρια, βασικά, επειδή σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και όχι για όλα όσα είχε κάνει νωρίτερα.

Ούτε εφαρμόζει πολιτικές που στρέφουν μία μερίδα πολιτών σε λαϊκιστές ακροδεξιούς, για να εκδικηθούν τα «συστημικά» κόμματα ή ακόμα και για «δείρουν» τους βουλευτές εντός κοινοβουλίου, επειδή είναι εξοργιμένοι.

Αν όλα αυτά δεν είχαν συμβεί, λοιπόν, πράγματι θα ήταν αυτονόητο αυτό που είπε ο Βαρουφάκης, πως πρέπει «να τσακίσουμε» την ακροδεξιά και τον φασισμό με τις πολιτικές μας και όχι με νομοθετικές απαγορεύσεις εκ των υστέρων.

Το «ψάρεμα» ψήφων

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές πως ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας προσπαθεί να «ψαρέψει» τις «ορφανές» ψήφους των ακροδεξιών κομμάτων, αφού εκτός από το «μπλόκο» στο μόρφωμα του φυλακισμένου, αποκλείστηκαν με απόφαση του Αρείου Πάγου και άλλα δύο κόμματα που κινούνται στον χώρο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς – του Μπογδάνου και της Λατινοπούλου.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν τα πολιτικά κόμματα να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος «ψαρεύει» ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς, ενώ ουσιαστικά τα περισσότερα «κλείνουν το μάτι» στους ψηφοφόρους που έμειναν χωρίς κομματική στέγη, για να κερδίσουν την προτίμησή τους στις κάλπες.

Η κόντρα για την δεξιά… της δεξιάς

«Κάναμε ότι μας επέτρεπε το σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές. Και το πετύχαμε. Και το κάναμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και άλλων κομμάτων, υποστήριξε πως «η διάταξη ηταν επαρκής. Η επιχειρηματολογία μας ήταν απόλυτα στέρεη και η νομολογία που έχει χτιστεί κάνει πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση».

Για να σχολιάσει ότι «κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη στεναχώρια τους για το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογες».

Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσες πως «έχει πέσει βόμβα στην δεξιά πολυκατοικία. Καταρρέουν διαμερίσματα που δεν έχουν υποσχεθεί στήριξη στον κ. Μητσοτάκη».

Όπως είπε, μάλιστα, «έφθασαν στο σημείο να ακυρώσουν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά στη ΝΔ. Και δεν έχουν περάσει 20 μέρες που ο επικεφαλής του Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου κατήγγειλε συναντήσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ότι προσπάθησε να τον επηρεάσει, τάζοντάς του μελλοντικές θέσεις».

«Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η ακροδεξιά, αντίθετα γινόμαστε χορηγοί του Κασιδιάρη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Μητσοτάκης έκοψε τον Κασιδιάρη, γιατί του δυσκολεύει την αυτοδυναμία», υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που έσπευσε να υπενθυμίσει εξαρχής τον αγώνα της παράταξής του απέναντι σε νεοναζιστικά μορφώματα, δήλωσε μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου: «Χθες καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή; Χθες μπήκαν στη φυλακή οι δολοφόνοι του Φύσσα και των μεταναστών; Έχουν περάσει χρόνια, νομίζω. Και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Κοίταζε τις δημοσκοπήσεις και έκανε εκτιμήσεις:

»’Έχει ο Κασιδιάρης κάτω από 3%; Να κατέβει, διότι πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας’. Είδε τους τελευταίους μήνες να ανεβαίνει ο Κασιδιάρης: ‘Δυσκολεύει η αυτοδυναμία’. Και τότε έφερε νόμο κατά της Χρυσής Αυγής».

Και τόνισε πως «αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη», ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν ψήφισε τον σχετικό νόμο.

Και μέσα σε όλα, είμαστε σε… αναμονή για τις νέες ανακοινώσεις του έγκλειστου στις φυλακές, για να μάθουμε τις επόμενες κινήσεις του!

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη 39χρονος με ναρκωτικά στο λιμάνι του Βόλου
Επόμενο άρθροΗ σκηνοθεσία είναι κάτι που με ιντριγκάρει