Σε εξέλιξη από τις 11:30 το πρωί βρίσκεται η ημερίδα “Θεραπεύοντας την Αστεγία” στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Η ημερίδα διοργανώνεται από τον Ξενώνα Αστέγων της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και το πρόγραμμα της συνιστάται από εισηγήσεις και θεατρικά δρώμενα.

Η Ευφροσύνη Κουτσογιάννη, θεατρολόγος και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Προσχολικής στο Π.Θ., μιλώντας για τον ρόλο και την επιρροή του θεάτρου ως μορφή τέχνης στον στην διαμόρφωση των αντιλήψεων και στη δυνατότητα κοινωνικής ενσωμάτωσης των άστεγων, εξήγησε πως “το θέατρο μέσα από τις ποικίλες μορφές του και την πολύπλευρη αξιοποίηση των κωδίκων θεάτρου και δράματος,  θέτει ως στόχο την προσωπική και την κοινωνική αλλαγή και τη βελτίωση του αυτού της κοινότητας και της κοινωνίας και διερευνά αν και κατά πόσο το θέατρο το ίδιο μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές πεδίο κατάθεσης προσωπικών βιωμάτων, εμπειριών, συναισθημάτων και αξιών και αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να ενδυναμώσει και να ενισχύσει την ενσωμάτωση ενός ανθρώπου μέσα από τον εκ νέου αυτοπροσδιορισμό τους”.

Η κ. Κουτσογιάννη φάνηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένη με την ανταπόκριση των άστεγων ανθρώπων αναφέρωντας πως οι άνθρωποι προσέγγισαν την ιδέα με “ιδιαίτερη χαρά”, με το αποτέλεσμα να το επιβεβαιώνει, καθώς όπως δήλωσε “υπάρχει πολύ καλή σχέση με αλληλεπίδραση, είναι ομάδα, υπάρχει σοβαρότητα, σεβασμός, αλληλεγγύη και δημιουργήθηκε μια άλλης μορφής οικογένεια και σχέση, που έφτασε στο δρώμενο”.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, κ. Σοφία Χάλαρη, τόνισε το μεγάλο κοινωνικό έργο που πραγματοποιεί ο Ξενώνας Αστέγων για τον Βόλο, βοηθώντας καθημερινά τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη και αναγκάζονται να επιβιώσουν στους δρόμους.

Σύμφωνα με την κ. Χάλαρη, ο Ξενώνας Αστέγων ξεκίνησε την λειτουργία του από το 2012, ενώ από το 2019 λειτουργεί μέσω ΕΣΠΑ, έχοντας δώσει βοήθεια σε δεκάδες ανθρώπων, από τους οποίους το 50-60% βρήκε σπίτι και εργασία.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει τα εξής δρώμενα:

Εκτός από τις εισηγήσεις θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο από την ομάδα θεατρικής έκφρασης του Ξενώνα «Τα Ανέλπιστα Βήματα».

Στο θέμα «Επιβιώνοντας στον δρόμο: Προκλήσεις και δυσκολίες», θα αναφερθεί η Ελένη Δούκα κοινωνικής λειτουργός και υπεύθυνη της δράσης Streetwalker του Ξενώνα Αστέγων.

Οι Κώστας Μάγος, αναπληρωτής καθηγητής του Π.Θ. και Μάρθα Κατσαρίδου, επίκουρη καθηγήτρια του Π.Θ. παρουσιάζουν το θέμα «Ε όπως Ενσυναίσθηση, Ενδυνάμωση, Ένταξη Κοινωνικές και θεατροπαιδαγωγικές δράσεις του Π.Θ. κατά του κοινωνικού αποκλεισμού»

Η Ευφροσύνη Κουτσογιάννη θεατρολόγος/θεατροπαιδαγωγός, υπ. διδάκτωρ του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. θα μιλήσει για το «Θέατρο του Ξενώνα Αστέγων: Μιλώντας μέσα από τις σκιές μας».

Για το θέμα η δυναμική της ομάδας θεατρικής έκφρασης που δημιουργήθηκε στον Ξενώνα Αστέγων και οι θεραπευτικοί παράγοντες που εντοπίστηκαν σε αυτή, θα μιλήσει η Βησσαρία Θεοδωροπούλου κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Ξενώνα Αστέγων, ενώ στο θέμα το θέατρο ως θεραπευτικό μέσο στην κοινότητα των αστέγων – ο ρόλος του κοινοτικού νοσηλευτή, θα αναφερθεί η Χαρίκλεια Βασιλεία, νοσηλεύτρια του Ξενώνα Αστέγων.

Προηγούμενο άρθροO τελικός του Europa League με αμέτρητες αγορές σε σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Επόμενο άρθροΕθελοντική αιμοδοσία στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (εικόνες)