Μπορεί η τραγωδία με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο να «πάγωσε» για δύο ημέρες την προεκλογική εκστρατεία, όπως όλα δείχνουν, όμως, η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα αυτό, θα απασχολήσουν την πολιτική αντιπαράθεση μέχρι την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ «ανεβάζουν» το θέμα ψηλά στην ατζέντα και είναι βέβαιο πως, με το που θα λήξει το εθνικό πένθος που κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση για το τραγικό ναυάγιο, το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν θα λείψει από κανένα προεκλογικό «μπαλκόνι».

Συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, ζητάει η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά τους, μιλούν για την ανάγκη μιας «συνεκτικής ευρωπαϊκής» μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ και η υπηρεσιακή κυβέρνηση διαμηνύει πως οι ελληνικές αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν και ό,τι τους επιβάλλουν οι κανονισμοί, υποστηρίζοντας πως το Λιμενικό της χώρας μας «δεν νομιμοποιείται να επέμβει σε ένα τέτοιο πλοίο, το οποίο δεν δέχεται σε διεθνή ύδατα την επέμβαση».

Πέρα από τις καταγγελίες διασωθέντων που λένε ότι ζήτησαν βοήθεια, αλλά και τις απόψεις ειδικών, οι οποίοι τονίζουν πως έπρεπε να παρέμβουν οι ελληνικές αρχές, ακόμη κι αν αρνήθηκαν τη βοήθεια οι επιβαίνοντες στο σαπιοκάραβο των εγκληματιών διακινητών, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι πώς θα αποφευχθούν νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο, είτε εμπλέκεται η Ελλάδα είτε όχι.

Και αυτό ακριβώς είναι που ήρθε ξανά στο προσκήνειο, δυστυχώς, με τον πιο τραγικό τρόπο.

Τα λογικά ερωτήματα

Ο Τσίπρας δεν πήγε να κάνει αντιπολίτευση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είπε μάλλον το αυτονόητο, όταν έθεσε δύο ερωτήματα:

– «Αν το πλοίο διακινεί ναρκωτικά γίνεται παρέμβαση – αν κινδυνεύουν ζωές όχι;».

– «Ένα πλοίο υπερφορτωμένο, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει;».

Παρότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, έσπευσε να κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «ρίχνει ευθύνες στο Λιμενικό για μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες», η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επανειλημμένα πως «δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες», ενώ ευχαρίστηκε το Λιμενικό Σώμα για τις προσπάθειές του στην επιχείρηση διάσωσης.

Η ΕΕ, η Frontex και τα πρωτόκολλα

Αυτό που είπε, όμως – και είναι η απορία «των πολλών» – είναι ότι η κοινή γνώμη ζητάει να καταλάβει ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, «όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η Frontex. Υπάρχει η Frontex, υπάρχει το ελληνικό Λιμενικό, το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της Frontex», ανέφερε συγκεκριμένα.

Να σημειωθεί ότι δυνάμεις της Frontex ήταν παρούσες στο σημείο της τραγωδίας.

Η στάση Μητσοτάκη και οι ευθύνες της ΕΕ

Πέρα από την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στο προσφυγικό, την οποία ουδείς μπορεί να κατηγορήσει επειδή απέκρουσε την υβριδική επίθεση της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, όταν κοροϊδεύοντας και σπρώχνοντας κυριολεκτικά πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα, επιχειρούσε να «τιμωρήσει» την Ευρώπη και την Ελλάδα φυσικά, για τους δικούς της σκοπούς, γεγονός είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφάρμοσε σκληρές πολιτικές στο μεταναστευτικό – ίσως από ιδεολογία, ίσως επειδή γνώριζε πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ενεργοποιείται κυρίως όταν τα σύνορά της βρίσκονται… πιο βόρεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, πρέπει επιτέλους να δράσει, αντί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα. Γιατί αν η Ευρώπη εφαρμόσει μία συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική, μία ισότιμη για τα κράτη μέλη προσφυγική πολιτική, τότε και οι εθνικές κυβερνήσεις – και προφανώς, δεν αναφερόμαστε στην κυβέρνηση Όρμπαν και των ομοίων του  – θα δράσουν αναλόγως.

Η επιστολή ΚΚΕ στην πρόεδρο της Κομισιόν

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός πως το ΚΚΕ, μέσω της κοινοβουλευτικής του ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέστειλε μία επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία τα είπαν «έξω από τα δόντια» για τις ευθύνες της ΕΕ στη νέα τραγωδία.

Όπως ανέφερε στην επιστολή, «το πλοίο που μετέφερε τους ξεριζωμένους είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη, μια χώρα που υποφέρει εδώ και χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα του λαού και το διαμελισμό της χώρας».

Παράλληλα, σημείωσε πως «η ΕΕ και οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει μεγάλες ευθύνες προωθώντας την πολιτική άγριας καταστολής μέσω της Frontex, με τους ‘ορατούς’ και ‘αόρατους’ φράχτες, τις επαναπροωθήσεις. Αυτή η πολιτική της ΕΕ ενισχύει τη δράση των κυκλωμάτων, τα επικίνδυνα δρομολόγια, έχοντας μετατρέψει σε ‘υγρό τάφο’ τη Μεσόγειο με 2.400 νεκρούς πρόσφυγες μόλις το 2022  και 1.037 φέτος μέχρι σήμερα».

Το τηλεφώνημα Τσίπρα στην επίτροπο Μετανάστευσης

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, στην οποία υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική, που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Σημείωσε, ακόμα, ότι η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων επανεγκαταστάσης προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο.

Και τέλος, τόνισε ότι είναι ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα, ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες να παρουσιάζεται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ως «πολυτέλεια» και να γίνεται συζήτηση για το αντίτιμο που θα καταβάλλουν κράτη μέλη ώστε να μην φιλοξενούν πρόσφυγες.

Δεν γνωρίζουμε τα σχόλια της επιτρόπου, αλλά φανταζόμαστε ότι κουνούσε συγκαταβατικά την κεφαλή, συγκινημένη και εκείνη από το ναυάγιο στην Πύλο.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτους 568 εκτιμώνται οι αγνοούμενοι από το ναυάγιο στην Πύλο
Επόμενο άρθροSalt Bae: Έκλεισε το εστιατόριό του στη Νέα Υόρκη – Το είχαν χαρακτηρίσει το χειρότερο της πόλης