Επέτειοι

  • Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασία.
  • Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.

    Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

    200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας (World Day to Combat Desertification and Drought).

    Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.

    Η ξηρασία είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε όλο και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 οι ξηρασίες μπορεί να επηρεάσουν πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

    Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες (WMO 2021). Όταν περισσότεροι από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις νερού, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Όλο και περισσότεροι από εμάς θα ζούμε σε περιοχές με ακραίες ελλείψεις νερού, συμπεριλαμβανομένου ενός στα τέσσερα παιδιά μέχρι το 2040 (UNICEF). Καμία χώρα δεν έχει «ανοσία» στην ξηρασία (UN-Water 2021).

    Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας για το 2023 είναι « Η γη της, τα δικαιώματά της» και τονίζει ότι ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στη γη και τα συναφή περιουσιακά δικαιώματα είναι μια άμεση επένδυση στο μέλλον τους και στο μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι καιρός οι γυναίκες και τα κορίτσια να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών για την αποκατάσταση της γης και την καταπολέμηση της ξηρασίας, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Γεγονότα

Γεννήσεις

  • 1898

    Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ

    Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ, ολλανδός χαράκτης και γραφίστας. Αναγνωρίστηκε πρωτίστως από τους επιστήμονες και τους μαθηματικούς, ενώ η φήμη του απογειώθηκε τη δεκαετία του ’60, όταν τον ανακάλυψαν οι χίπις, θεωρώντας τον πρωτοπόρο της ψυχεδελικής τέχνης. (Θαν. 27/3/1972)

  • 1920

    Φρανσουά Ζακόμπ

    Φρανσουά Ζακόμπ, βραβευμένος με Νόμπελ γάλλος βιολόγος, ο οποίος διακρίθηκε για την έρευνά του στο γενετικό έλεγχο των ενζύμων, τους γενετικούς μηχανισμούς των μικροοργανισμών (βακτηρίων και ιών) και γενικότερα στη μοριακή βιολογία. (Θαν. 19/4/2013)

  • 1936

    Κεν Λόουτς

    Κεν Λόουτς, βρετανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

Θάνατοι

  • 1996

    Τόμας Κουν

    Τόμας Κουν, αμερικανός φιλόσοφος της επιστήμης, συγγραφέας του βιβλίου «Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων». (Γεν. 18/7/1922)

  • 2007

    Τζιανφράνκο Φερέ

    Τζιανφράνκο Φερέ, ιταλός μόδιστρος. (Γεν. 15/8/1944)

  • 2019

    Στέλιος Βαμβακάρης

    Στέλιος Βαμβακάρης, έλληνας λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. (Γεν. 2/3/1947)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1706

© SanSimera.gr

Προηγούμενο άρθροΙσοζύγιο: Γιατί αποτελεί κίνδυνο για την ελληνική οικονομία
Επόμενο άρθροΠέθανε 69χρονος Βολιώτης πρώην καλαθοσφαιριστής