Γιορτάζουν

Θεόδουλος, ΘεοδούληΛεόντιος, ΛεοντίαΥπάτιος, Υπατία.

Επέτειοι

  • Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας
  • H 18η Ιουνίου έχει οριστεί από την διεθνή κοινότητα ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 2016.

    Σκοπός του εορτασμού είναι να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς προωθεί την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

    Η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης γαστρονομίας συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας, στην αποτελεσματική χρήση των πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος, των πολιτιστικών αξιών, της κληρονομιάς και της πολυμορφίας.

  • Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα
  • Η αμερικανικής εμπνεύσεως Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (18 Ιουνίου 2023). Με δώρα απ’ όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.

    Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ – Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

    Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σπόκεν της πολιτείας Γουάσινγκτον, όπου ζούσε η οικογένεια Σμαρτ. Παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε ήταν θέμα χρόνια ο εορτασμός να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί.

Γεγονότα

  • 1815

    Η Μάχη του Βατερλό

    Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

  • 1904

    Σπυρίδων Στάης

    Ο υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, σκοτώνει σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων Κόκο Χατζηπέτρο. Ο Χατζηπέτρος είχε εξυβρίσει τον Στάη, επειδή του είχε αρνηθεί ρουσφέτι και ο υπουργός, κατά τα ειωθότα της εποχής εκείνης, ζήτησε μονομαχία για να αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή του, την οποία απεδέχθη ο Χατζηπέτρος.

  • 1932

    Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

  • 1953

    Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρι (ύψ. 440). (Πόλεμος της Κορέας)

  • 1961

    Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

  • 1976

    Θωμάς Μαύρος

    Ο 22χρονος διεθνής επιθετικός Θωμάς Μαύρος μεταγράφεται από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ έναντι 4 εκατομμυρίων δραχμών, παράλληλα με τις εισπράξεις έξι φιλικών αγώνων. Ο Μαύρος θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Γεννήσεις

  • 1929

    Γιούργκεν Χάμπερμας

    Γιούργκεν Χάμπερμας, γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος.

  • 1934

    Δημήτρης Μυταράς

    Δημήτρης Μυταράς, διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος, από τους σημαντικότερους της γενιάς του εξήντα.
    (Θαν. 16/2/2017)

  • 1942

    Πολ ΜακΚάρτνεϊ

    Πολ ΜακΚάρτνεϊ, άγγλος τραγουδοποιός. (Beatles, Wings

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1806

© SanSimera.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Κυριάκου Βελόπουλου στο Βόλο: Οχι LNG στον Παγασητικό-Ναι στην οικονομία του πολίτη κι όχι των αριθμών
Επόμενο άρθρο«Απέχουμε πολύ ακόμη από τις e-εκλογές»