Μία μέρα πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το πόσα κόμματα τελικά θα έχει η βουλή που θα προκύψει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταγράφουν μεν τη σαφή υπεροχή της ΝΔ, αλλά και την «σκληρή μάχη» των μικρότερων κομμάτων για να μπουν στη Βουλή.

Κι αυτό γιατί μπορεί το πιο πιθανό σενάριο να θέλει 7 κόμματα να φτάνουν το όριο του 3%, όμως κανείς δεν αποκλείει το και το ακραίο ενδεχόμενο μιας 9κομματικής Βουλής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης.

Ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA, ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης. «Το ενδιαφέρον της Κυριακής θα πρέπει να είναι το πόσα μικρά κόμματα θα μπουν στην νέα Βουλή. Φαίνεται ότι θα έχουμε πολλά μικρά κόμματα στην νέα Βουλή, ξεχάσαμε ότι τις 21 Μαΐου βρέθηκε ένα 16% εκτός Βουλής. Είναι ένα υψηλό ποσοστό και ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι εξίσου μεγάλος. Αυτοί οι άνθρωποι θα αναζητήσουν έναν νέο τρόπο έκφρασης. Είναι ακραίο το ενδεχόμενο της 9κομματικής Βουλής, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται. Πρόκειται για κατακερματισμό της αντιπολίτευσης».

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Σύμφωνα με το «γκάλοπ των γκάλοπ», που πραγματοποιήθηκε με βάση τις τελευταίες επτά δημοσκοπήσεις από όλες τις εταιρίες που έκαναν έρευνες τις τελευταίες ημέρες και παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ, τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας από το 34,7% (κατώτερο) μέχρι και 41,6% (ανώτερο) ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται από το 16,3% (κατώτερο) μέχρι και 18,2% (ανώτερο).

Το ΠΑΣΟΚ κινείται σε ποσοστά από 10,0% έως 12,2%, το ΚΚΕ από 6,1% έως 7,6% και η Ελληνική Λύση από 3,3% έως 3,7%.

Πηγή εικόνων ertnews

Τέσσερα κόμματα, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ 25 και οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη, φλερτάρουν με την είσοδο στη Βουλή.

Τα σενάρια για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή

«Μπορεί η πληθώρα κομμάτων να οδηγήσει σε αλληλεξουδετέρωση. Φαίνεται ότι έχουμε κάποια κόμματα που βρίσκονται στο μεταίχμιο του 3% αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα γίνει η διασπορά. Είναι ικανή να τα αφήσει όλα εκτός βουλής ή να τα βάλει όλα εντός; Δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα δύο σενάρια, όσο υπερβολικά κι αν ακούγονται» τόνισε ο Παναγιώτης Κουστένης,  διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και υπογράφων της δημοσκόπησης.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επτακομματική Βουλή, με Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

«Είναι αρκετές οι πιθανότητες για την εξακομματική και την οκτακομματική Βουλή, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ακραίο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής» σχολίασε ο κ. Κουστένης.

Τα σενάρια για κατανομή των εδρών

Στο σενάριο της 8κομματικής βουλής, η ΝΔ καταλαμβάνει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 52, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 10, η ΝΙΚΗ 8 και η Πλεύση Ελευθερίας 10.

8 έδρες απομένουν για το ΜέΡΑ 25 και τους Σπαρτιάτες.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Στο μεταξύ, νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά «βλέπει» η Metron Analysis, στην τελευταία δημοσκόπησή της πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του MEGA.

Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,9%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 9,9% και ακολουθούν κατά σειρά το ΚΚΕ με 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2%, η Νίκη με 3%, η Ελληνική Λύση με 2,6%, το ΜέΡΑ 25 με 2,5% και οι Σπαρτιάτες με 2,4%.

Τώρα όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 11,7%, το ΚΚΕ 7,4%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, η Νίκη 3,6%, η Ελληνική Λύση 3,1%, ενώ εκτός Βουλής μένουν το ΜέΡΑ 25 που συγκεντρώνει 2,9% και οι Σπαρτιάτες με 2,8%.

Όσον αφορά την κατανομή των εδρών με βάση τις κεντρικές τιμές της εκτίμησης ψήφου για κάθε κόμμα, η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 161 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 57, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 32, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 9, η Πλεύση Ελευθερίας 10 και η Νίκη 11.

Η δημοσκόπηση της Marc

Διαφορά 21,5 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η τελευταία, πριν τις εκλογές, δημοσκόπηση της εταιρείας Marc.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,5% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,1%, το ΚΚΕ με 6,9%, η Ελληνική Λύση με 3,7%, η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει ποσοστό 3,6% και η Νίκη 3,1%

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ κυμαίνεται από 39,8% έως 44,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 17,5% έως 20,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10,4% έως 13,2%, το ΚΚΕ από 6,4% έως 8,8%, η Πλε3ύση Ελευθερίας από 3% έως 4,6% η Ελληνική Λύση από 3% έως 4,6%, και η Νίκη από 2,4% έως 4%.

Η δημοσκόπηση της MRB

Σενάριο οκτακομματικής Βουλής  προκύπτει σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Ειδικότερα, καταγράφεται προβάδισμα 18,3 μονάδων στην πρόθεση ψήφου της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και το ΜέΡΑ 25 με μικρότερες πιθανότητες, δίνουν μάχη για να μπουν στη Βουλή.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες δίνουν 36,3% στη Νέα Δημοκρατία και 18% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 10,5%, το ΚΚΕ με 6,7%, η Ελληνική Λύση με 3,4%, η Νίκη με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, το ΜέΡΑ25 2,4%, οι Σπαρτιάτες 3%, Άλλο Κόμμα 2,7%, ενώ το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε ποσοστό 10,4%.

H δημοσκόπηση της GPO

Με 24,4 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση της GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του parapolitika.gr. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 17,4%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελληνική Λύση 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%. Η Νίκη καταγράφει ποσοστό 2,8%, το ΜέΡΑ 25 2,4% ενώ οι Σπαρτιάτες 2,7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 4,2%.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓιορτή κερασιού στον Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου
Επόμενο άρθροΥποδοχή Ιερού Λειψάνου Οσίου Γεωργίου Καρσλίδου στην Νέα Ιωνία