Και τώρα ο οδικός χάρτης μιας νέας πορείας. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής σε μωβ φόντο, δεν αφήνει περαιτέρω ερμηνείες για τον τρόπο και την ταχύτητα που επιθυμούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αλλάξουν σελίδα και να επαναθεμελιώσουν τον χώρο μετά την διπλή εκλογική ήττα Μάη- Ιούνη.

Ο πρόεδρος του κόμματος είχε ουσιαστικά προεξοφλήσει πως θα ήταν εδώ την επόμενη ημέρα και μάλιστα με σειρά χρησμών ή πιο άμεσων απαντήσεων το είχε πει σε σειρά συνεντεύξεων λίγο πριν την κάλπη του Ιούνη (πχ στο in). Το νέο δεδομένο είναι πως στις διαδικασίες που ουσιαστικά από χθες εκκίνησε, θέτει τον εαυτό του επίσης στην κρίση των μελών ενώ προαναγγέλλει μια εν συνόλω ανανέωση στελεχών.

Η βδομάδα που ξεκινάει μετά τις κάλπες θα έχει σίγουρα συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Πολιτικής Γραμματείας ενώ άμεσα θα οριστεί και ΚΕ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες.

Το πρώτο ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το πόσο γρήγορα θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ενώ μεσολαβεί το καλοκαίρι. Όλα δείχνουν μετά, με το επιπρόσθετα παράλληλο ερώτημα πώς η όλη συζήτηση θα αποφύγει μια δίνη εσωστρέφειας.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ως όριο της ανοικοδόμησης τις Ευρωεκλογές του 2024 -επέτειο και των δέκα ετών που για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε την ΝΔ σε ποσοστό. Με την παράλληλη υποχρέωση των καθηκόντων της νέας ΚΟ, των νέων τομεαρχών και των αλλαγών που εκ των πραγμάτων θα προηγηθούν του συνεδρίου στο κόμμα.

Θέματα όπως η διεύρυνση, η θέση στον άξονα Αριστεράς- Δεξιάς με τον νέο πλέον συσχετισμό δύναμης, η στρατηγική, η επικοινωνιακή τακτική, τα ΜΜΕ του κόμματος, τα νέα μέλη και το πώς εντάχθηκαν στις μάχες, το νέο ύφος, τα νέα στελέχη, η επιτελική ομάδα, είναι μερικά μόνον εκ των ερωτημάτων που θα κληθούν να απαντήσουν στην Κουμουνδούρου με βαθύτερο όλων τι ανάγνωση θα κάνουν στην ελληνική πραγματικότητα και τις πολιτικές και κοινωνικές μετατοπίσεις.

Μια πρώτη ανάγνωση θα θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να επανατοποθετηθεί ως ο βασικός πόλος έναντι της κυβέρνησης και εδώ δεν θα χωρά πια φλερτ με το ΠΑΣΟΚ ή άλλες όμορες δυνάμεις αλλά διακριτές γραμμές.

«Πιστεύω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία», είπε με νόημα ο Τσίπρας στην δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής θέτοντας και μια πρώτη όψη της πολεμικής που θα ασκήσει ή θα θέλει να ασκήσει μετά την αποκρυστάλλωση των νέων εκλογικών και πολιτικών τάσεων.

Ο κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ που έκλεισε την Κυριακή, μέλλει να φανεί αν απλώς θα έχει ως συνέχεια υποκύκλους περαιτέρω απομείωσης της επιρροής και θέσης του, ή μια σοβαρή ανάταξη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Εύα Καϊλή επέστρεψε μαζί με την κόρη της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επόμενο άρθρο«Ο Τζέιμι Φοξ είναι καλά και θα επιστρέψει»