Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από το πρωί στον χώρο του θόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φοιτητές και μέλη του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος ΔΕΞΥΣ (Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού), το οποίο έχει έδρα στην Καρδίτσα.

Αφορμή για την διαμαρτυρία αποτελεί η υποχρηματοδότηση της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε δάση, χωρίς την οποία δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους και να πάρουν το πτυχίο τους. Οι φοιτητές ήρθαν από την Καρδίτσα στον Βόλο για να διαμαρτυρηθούν στον πρύτανη και να εκφράσουν τα αιτήματά τους για την επαρκή χρηματοδότηση της πρακτικής τους.

Ο εκπρόσωπος και πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Δασολογίας, Ζωγραφίδης Γιώργος, μιλώντας για την δράση διαμαρτυρίας του συλλόγου τόνισε πως “έχουμε οργανώσει κινητοποίηση στα γραφεία της Πρυτανείας για την υποχρηματοδότηση της πρακτικής μας. Δεν θα φύγουμε από τον χώρο αν δεν γίνουν πράξη τα αιτήματα μας για την πλήρη χρηματοδότηση των πρακτικών μας που είναι μέσα στο πρόγραμμα σπουδών και χωρίς αυτές δεν μπορούμε να πάρουμε το πτυχίο μας”.

Σύμφωνα με τον κ. Ζωγραφίδη, στο πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος Δασολογίας ορίζεται πρακτική άσκηση και εκπαίδευση σε δάση είτε δημόσια, είτε πανεπιστημιακά στο τρίτο και τέταρτο έτος των σπουδών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζωγραφίδης εξήγησε πως “μαζί με τους καθηγητές μας πάμε σε ένα μέρος και κάνουμε μαθήματα για έναν ολόκληρο μήνα. Εκεί καταλαβαίνετε, ότι είμαστε σε ένα δάσος εκτεθειμένοι, χρειαζόμαστε ασφάλεια, κάπου να στεγαστούμε, να σιτιστούμε και να μεταφερθούμε στα μέρη των μαθημάτων”.

Όσον αφορά την απάντηση που έλαβε ο φοιτητικός σύλλογος για την υποχρηματοδότηση, η εξήγηση της νέας πρυτανείας είναι ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια στο πανεπιστήμιο. Ο κ. Ζωγραφίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “μας ανέφεραν ότι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου, το ποσό που έχει κοστολογηθεί από το τμήμα Δασολογίας για την πλήρη εξασφάλιση των αναγκών της πρακτικής είναι 80.000 ευρώ, ενώ όπως δήλωσε, από το πανεπιστήμιο τους χορηγούνται 15.000 ευρώ και ένα λεωφορείο.

Εκφράζοντας την συλλογική αντίδραση των φοιτητών του τμήματος απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Ζωγραφίδης ανέφερε πως “εμείς σαν φοιτητές δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να περάσει. Το πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο να έχει την κάλυψη αυτού του ποσού. Η πρακτική είναι υποχρεωτική στο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς αυτή δεν μπορούμε να πάρουμε πτυχίο”.

Ο ίδιος είπε ότι η πρόταση που έγινε από τους καθηγητές είναι να υπάρξει συμβιβασμός στις μέρες, με βάση το ποσό που δόθηκε και οι φοιτητές να πηγαινοέρχονται  κάθε μέρα με λεωφορεία σε κάποια μέρη για να κάνουν την πρακτική τους και να διαμένουν στα σπίτια τους, τους μήνες του καλοκαιριού στην Καρδίτσα και να πληρώνουν μόνοι τους το ρεύμα, αφού με το ζόρι με τα χρήματα που δίνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλύπτεται ένα μεσημεριανό γεύμα.

Ο πρύτανης απουσίαζε στην Αθήνα για επαγγελματικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που ήρθαν για να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα να αποφασίζουν μείνουν στον Βόλο μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρέθηκε και ο βουλευτής Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος συζήτησε με τους φοιτητές και ενημερώθηκε για το πρόβλημα που υπάρχει με την πρακτική τους.

Ο κ. Μεϊκόπουλος δήλωσε πως ” το ζήτημα που θέτουν είναι εύλογο και δίκαιο, ενώ το επιχείρημα που ακούστηκε από το Πανεπιστήμιο ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες πληρωμών και προτιμήθηκε να πληρωθεί το ρεύμα από την πρακτική των φοιτητών, είναι απλά δικαιολογία”.

“Πρέπει να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για να γίνει πρακτική άσκηση και φέτος, όπως γίνονταν και τις προηγούμενες χρονιές και να γίνει διαβάθμιση των αναγκών. Επειδή πρέπει να πληρώσουν το ρεύμα δεν σημαίνει ότι τα Τμήματα του Π.Θ. πρέπει να υπολειτουργούν”, ανέφερε ο βουλευτής.

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν μαθήματα κολύμβησης σε παιδιά προσφέρει ο Δήμος Παλλήνης
Επόμενο άρθροΗ Salma Hayek ποζάρει γυμνή σε σάουνα και «ρίχνει» το Instagram