Χαμηλοί τόνοι επικράτησαν κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας – της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, δηλαδή.

Κάτι που παρατήρησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι περάσαμε πλέον στην «εποχή των μεγάλων αλλαγών» και ευχήθηκε να συνοδευτούν από «μεγάλες συναινέσεις».

Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδείξουν πόση συνέπεια έχουν μεταξύ λόγων και πράξεων, ζητώντας να ψηφίσουν και οι 300 της Βουλής το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ότι θα φέρει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το οποίο, με ένα άρθρο, όπως τόνισε, «θα καταργεί όλα τα εμπόδια» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Παρά τους χαμηλούς τόνους, βέβαια, δεν έλειψαν οι αιχμές και οι αλληλοεπιθέσεις, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να καταδείξει πως η κυβέρνησή του και το πρόγραμμά της δεν έτυχαν σοβαρού αντίλογου από την αντιπολίτευση συνολικά.

Ο ίδιος επιτέθηκε κατ’ αρχήν στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και, δευτερευόντως, στον ΣΥΡΙΖΑ, με ονομαστικές αναφορές τόσο στον Σωκράτη Φάμελλο, όσο όμως και στον Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος κάθισε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ώρα που θα ξεκινούσε τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

«Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή κ. Ανδρουλάκη»

«Πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε: Τελικά χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο για να δώσουμε περισσότερα; Αποφασίστε!».

Στη συνέχεια, μάλιστα, απευθύνθηκε με ειρωνικό τρόπο στον Νίκο Ανδρουλάκη για το θέμα της κοινωνικής κατοικίας που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, λέγοντάς του πως τον άκουσε να μιλάει για ανάγκη κατασκευής 150.000 κοινωνικών κατοικιών.

«Να βάλω 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για την κατασκευή; Μιλάμε για 15 δισ. ευρώ. Μα είμαστε σοβαροί; Θα υποστείτε τη βάσανο των επιχειρημάτων, εδώ δεν είναι Ευρωβουλή», είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, όπως κάθε πολιτικός που ξέρει καλά τη… «δουλειά» του, ο κ. Μητσοτάκης έπιασε το θέμα από εκεί που τον βολεύει, αφού εξαρχής, πολύ καιρό πριν από τις διπλές εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει ότι αυτές οι κατοικίες θα κατασκευαστούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλους πόρους, κάτι που έχουν ήδη αξιοποιήσει οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, ενώ η ΝΔ ενέταξε – όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ – «μόλις 100 κατοικίες στο Ταμείο Ανάκαμψης».

«Τα έλεγα και στον Τσίπρα»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο δήλωσε πως δεν… έχει και πολλά να πει.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως αυτό το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης άκουσε τον Σωκράτη Φάμελλο να λέει ό,τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν από τρεις μήνες.

«Έγιναν εκλογές και πήγατε στο 17%. Καταλαβαίνω τη σύγχυση και την αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο, που δεν υπήρχε – το έλεγα και στον κ. Τσίπρα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να καταλήξει πως «ο ελληνικός λαός, όμως, έβλεπε κάτι άλλο» – από αυτό που έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ – «και επιβράβευσε τη ΝΔ, δίνοντάς της ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό».

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στους δέκα βασικούς στόχους της κυβέρνησής του, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αυξήσεις μισθών, παρεμβάσεις στην Υγεία με έμφαση στο ΕΚΑΒ, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και «στιβαρή» εξωτερική πολιτική.

«Αν ήταν τόσο καλός ο Μητσοτάκης στην οικονομία, θα έκανε κάτι για τα δάνεια της ΝΔ»

«Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ακρίβεια. Αν ήταν τόσο καλός ο κ. Μητσοτάκης στην οικονομία, δεν θα έπρεπε να κάνει και κάτι για τα δάνεια του κόμματός σας;», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος στη δική του δευτερολογία.

Και τόνισε ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε τα δικά του χρέη, υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το ακαταδίωκτο για «δάνεια με αέρα».

«Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα: ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι μπορεί οι εκλογές να ήταν νικηφόρες για τη Νέα Δημοκρατία, όμως «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000. Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες. Αυτή είναι πράγματι αριστεία!», είπε χαρακτηριστικά.

Και αναρωτήθηκε, «η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών;».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για το κύμα ακρίβειας που υπάρχει στη χώρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα κατέγραψε την πρώτη θέση στην ακρίβεια στο ρεύμα μέσα στο 2022, ενώ τόνισε ότι τα νοικοκυριά υποφέρουν από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα »για 15 συνεχόμενους μήνες», κάνοντας λόγο για «πληθωρισμό απληστίας από τις επιχειρήσεις».

«Το επιτελικό κράτος σας είναι βαθιά παλαιοκομματικό»

«Μία ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «μιλάτε για άριστους, αλλά επιλέγετε τους αρεστούς».

Και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά ότι «η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας, γι’ αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων».

«Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος, γιατί είναι βαθιά παλαιοκομματικό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει «η εγχώρια πολιτική ελίτ να αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «δεν τον απασχολεί» το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα είναι «η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός» – χωρίς αυτή τη φορά να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ…

«Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση για μάχες δίπλα στον πολίτη. Με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις. Κριτήριο θα είναι πάντα το εθνικό συμφέρον και ο σεβασμός στους θεσμούς», δεσμεύτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Κρατηθείτε λίγο κ. Μητσοτάκη»

Βολές στο «αντιλαϊκό» κυβερνητικό πρόγραμμα εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το κίνημα και πως το ΚΚΕ πιο δυνατό, μπαίνει μπροστά απέναντι σε αυτή την επίθεση.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην ομιλία που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των προγραμματικών δηλώσεων, είπε χαρακτηριστικά πως «είχε λίγο από όλα: και λίγο από Κένεντι, και λίγο από Μπάιντεν!».

«Θα έλεγε κανείς πως δεν κρατιόσαστε. Έρχεστε και εσείς με φόρα για να υλοποιήσετε το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας – δανειζόμενος την γνωστή ατάκα Τσαπανίδου στον Αλέξη Τσίπρα – και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην ομιλία του, την Πέμπτη, «παρουσιάστηκε περίπου σαν ένας νέος εθνάρχης».

«Κρατηθείτε λίγο κ. Μητσοτάκη! Δεν χρειάζεται τόση έπαρση. Είπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Την τελευταία ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων, πάντως, αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που τρόμαξε τους πάντες λόγω μιας ξαφνικής αδιαθεσίας που ένιωσε την ώρα της δευτερολογίας του.

Όλοι ανησύχησαν, ωστόσο ο ίδιος επέστρεψε μέσα σε λίγα λεπτά για να συνεχίσει… ακάθεκτος, κάνοντας και χιούμορ ότι εισέπραξε τόσο θερμό χειροκρότημα, επειδή… «έπεσε».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΛιμενικό: Καρέ καρέ η διάσωση οκτώ ατόμων από το ταχύπλοο που βυθιζόταν μεταξύ Πειραιά και Αίγινας
Επόμενο άρθροΙάσονας Παπαματθαίου και Ηρώ οι μεγάλοι νικητές