Τα τελευταία 35 χρόνια, ο HIV άλλαξε το ρου της ιστορίας.

Κάθε λεπτό, μια ζωή χάνεται από την ασθένεια και εκατομμύρια ζωές διακυβεύονται.

Σύμφωνα με τον UNAIDS(το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS), 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμβίωναν με τον HIV μόνο το 2022.

Πρόληψη και θεραπεία

Ο HIV μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS αν μείνει χωρίς θεραπεία. Έτσι, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διατηρηθούν οι αριθμοί στα ίδια επίπεδα.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα οι άνθρωποι και να επενδύσουν οι χώρες σε προγράμματα με βάση στοιχεία για την πρόληψη και θεραπεία του HIV.

Επιπλέον, θα πρέπει να εξαλειφθούν οι διακρίσεις αλλά και να εισαχθούν νόμοι που να απαγορεύει τις διακρίσεις και τον κοινωνικό στιγματισμό.

«Η πρόοδος ήταν πιο ισχυρή στις χώρες και τις περιοχές που έχουν τις περισσότερες οικονομικές επενδύσεις, όπως στην ανατολική και νότια Αφρική, όπου οι νέες μολύνσεις από τον HIV έχουν μειωθεί κατά 57% από το 2010», αναφέρει η έκθεση.

Αύξηση των μολύνσεων

Σύμφωνα με την έκθεση, στην ανατολική Ευρώπη, την κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει παρατηρηθεί αύξηση σε νέες μολύνσεις ενώ αναφέρεται πως οι τάσεις αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη υπηρεσιών πρόληψης του HIV για περιθωριοποιημένους πληθυσμούς.

Οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο καλούν τους ηγέτες των χωρών να εξισώσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες θεραπείας, πρόληψης και φροντίδας για τον HIV, αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες των φύλων με την άρση των νόμων που εισάγουν διακρίσεις και τιμωρίες, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην καλύτερη επιστήμη και ιατρική.

Μόνο πέρυσι, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV, 1 εκατομμύριο περισσότεροι από τους παγκόσμιους στόχους.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Άννα Βίσση ξεσήκωσε 20.000 κόσμο στο Θέατρο Πέτρας: Θα πεθάνω αν σταματήσω να τραγουδάω
Επόμενο άρθροΠαίκτης της ΑΕΚ ο Ροδόλφο Πισάρο