Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τύπους καρκίνου στους νέους, συνδέεται και με το σωματότυπό μας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με 10% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα, το πού αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα, ανεξάρτητα από το πόσο είναι, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Η έρευνα

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, διεξήχθη από ερευνητές από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και εξέτασε τους φακέλους υγείας για σχεδόν 330.000 ενήλικες στη βάση δεδομένων UK Biobank.

Η ερευνητική ομάδα χώρισε τους συμμετέχοντες σε 4 κατηγορίες με βάση το σχήμα του σώματός τους, το οποίο καθοριζόταν από το ύψος και την κατανομή του λίπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σωματότυποι που χαρακτηρίστηκαν ως ψηλοί, μη παχύσαρκοι αλλά με συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, κίνδυνος που έφτασε το 18% για τις γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες που χαρακτηρίστηκαν ως ψηλοί ή κοντοί με το λίπος πιο ομοιόμορφα κατανεμημένο στο σώμα τους, όπως για παράδειγμα στα χέρια, τα πόδια και το στήθος τους είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο (3% και 5% αντίστοιχα).

Τι επεσήμαναν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι άτομα με συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Το λίπος στην κοιλιά, γνωστό και ως σπλαχνικό λίπος, είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που συσσωρεύεται στην κοιλιακή κοιλότητα και γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Θεωρείται πιο επιβλαβές από άλλους τύπους λίπους επειδή βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Επιπλέον, περιβάλλει ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και το έντερο.

Αυτός ο τύπος λίπους απελευθερώνει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ο Δρ Χάιντς Φράισλινγκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

«Το αυξημένο σωματικό λίπος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί προβλήματα με τη ρύθμιση του μεταβολισμού, τη φλεγμονή και το σάκχαρο του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών που ονομάζονται αδιποκίνες. Οι αδιποκίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη λεπτίνη, θα μπορούσαν να σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη καρκίνου.

Το πρόχειρο φαγητό, το αλκοόλ και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στις μέρες μας σε περισσότερους σωματότυπους σε σχήμα μήλου. Απαιτείται σωστή ενημέρωση και προσοχή στις καθημερινές συνήθειες του τρόπου ζωής.

Η ερευνητική μας ομάδα πρόκειται να διεξαγάγει πρόσθετη έρευνα σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από την επίδραση του σχήματος του σώματος στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου».

Πηγή: Vita

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη Τρίτη – Το Τροπάριο της Κασσιανής στους Ναούς της Μαγνησίας
Επόμενο άρθροΠου θα γίνουν rapid test