Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις αυξήσεις των τιμών στα φρούτα είναι η Ελλάδα, με την ακρίβεια να καλπάζει, την ώρα που η κατανάλωση υποχωρεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, ενώ σημαντικά μεγάλες είναι οι αυξήσεις στις τιμές των φρούτων (τιμές χονδρικής) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο Ιούλιος 2022 Ιούλιος 2023.

Η χαμηλή κατανάλωση πλήττει τους παραγωγούς που κάνουν λόγω για υπερδιπλασιασμό του κόστους παραγωγής, εκφράζοντας φόβους ότι μεγάλη μερίδα επαγγελματιών θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από τον πρωτογενή τομέα.

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας στις τιμές αποτελεί η κλιματική κρίση, με τις βροχοπτώσεις της φετινής άνοιξης να έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής.

«Χρυσάφι» τα καλοκαιρινά φρούτα

Όπως έγραφε ο ΟΤ, Αυτή τη στιγμή τα καρπούζια πωλούνται στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ έως 1,09 ευρώ το κιλό, με τις τιμές να ξεκινούν από 0,60 ευρώ, ενώ αργά το μεσημέρι προς το κλείσιμο στις λαϊκές μπορεί να πέσουν στο μισό ευρώ.

Σε σχέση με πέρσι η τιμή καταναλωτή έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς κυμαινόταν από 0,30 έως 0,50 ευρώ το κιλό. Υπερδιπλάσια όμως είναι εφέτος και η τιμή χονδρικής συγκριτικά με το 2022, καθώς από 0,25 στο μισό ευρώ το κιλό έχει φθάσει στο 0,55 ευρώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Η ίδια εικόνα και στα πεπόνια. Χθες, Πέμπτη 27/7, στη Λαϊκή Αγορά στο Χαλάνδρι, το πεπόνι ανάλογα με την ποιότητα κόστιζε από 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό, με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ την ίδια μέρα να φθάνουν έως 1,30 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, οι τιμές στα πεπόνια στη χονδρική ήταν 40% κάτω σε σχέση με φέτος, απαντούσαν οι πωλητές όταν εισέπρατταν παράπονα από τους καταναλωτές για τις τιμές στον πάγκο.

Κυριολεκτικά απλησίαστα είναι και τα κεράσια παρότι οι τιμές υποχώρησαν σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Η τιμή του κιλού κυμαίνεται από 3,5 έως 5 ευρώ στη λαϊκή, από 6 ευρώ πριν 15 μέρες, ενώ στις αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής αγγίζει έως και τα 7 ευρώ, ξεκινώντας από τα 5,28 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα βερίκοκα, ενώ τα ροδάκινα πωλούνται σε σχετικά καλύτερες τιμές προϊόντος του θέρους, ήτοι  από 1 έως 2 ευρώ στη λαϊκή.

Λόγω όμως της διατήρησης των υψηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση υποχωρεί εφέτος σε ποσοστό 8%.

Πηγή: Ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιο ρεκόρ η Δράκου στα 100μ. ύπτιο με χρόνο 1:00.71
Επόμενο άρθροΠως έχασε τη ζωή της η 20χρονη φοιτήτρια από την Αγριά Βόλου