Αυγουστιάτικες παρακλήσεις και 3η Γιορτή Μελιού στο Πουρί, είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Νομό Μαγνησίας μέχρις τις 13 Αυγούστου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι Αυγουστιάτικες παρακλήσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τις 13 Αυγούστουδιοργανώνονται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Αυγούστου και περιλαμβάνουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στους προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Πρόκειται για τον πρώτο θεσμό που καθιέρωσε, αμέσως μετά την ίδρυσή του, ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» και αυτό διότι εκτιμήθηκε ότι μπορεί να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του α’ δεκαπενθημέρου του Αυγούστου, μια ψυχικά ωφέλιμη εικόνα στους κατοίκους του Βόλου, της Μαγνησιώτικης υπαίθρου, αλλά και στους πολυπληθείς επισκέπτες της περιοχής μας του καλοκαιριού.

Οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό και απευθύνονται ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες, είτε παρακολουθήσουν την Ιερά Παράκληση είτε όχι, με απώτερο σκοπό να ελαφρύνει το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει ψυχικά τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών εστιών της περιοχής δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αξιόλογα τοπικά μουσικά σχήματα με τραγούδια και μουσικές που οι πρόγονοί μας αναφέρονταν στην Παναγία μας. Πέραν δε της ψυχαγωγίας οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν μοναδική ευκαιρία να αναδειχθούν οι «κρυμμένοι» εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι του τόπου μας που ο επισκέπτης θα μπορούσε να επισκεφθεί και να γνωρίσει καλύτερα.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων με τον φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

 

Στις 5 και 6 Αυγούστου 2023, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουρίου προγραμματίζεται διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένες στο μέλι, τη γαστρονομία και τη γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα της περιοχής. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συζήτηση με μελισσοπαραγωγούς για το μέλι, τη μελισσοκομία και τα προϊόντα κυψέλης, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, κυνήγι θησαυρού, μουσικοχορευτική εκδήλωση και παραδοσιακό γλέντι με συνοδεία ορχήστρας.

Η διοργάνωση έχει στόχο την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων, της δυναμικής και των δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο οικονομικό και πολιτιστικό απόθεμά της στοχεύοντας παράλληλα στην ενημέρωση των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις πάνω σε ζητήματα ορθής γεωργικής πρακτικής και οικοτεχνίας. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το μέλι και τα προϊόντα κυψέλης, να γευτεί τοπικά προϊόντα και να ψυχαγωγηθεί. Η εκδήλωση απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας και θα είναι με ελεύθερη είσοδο.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουρίου με τη στήριξη του οικείου Δήμου.

 

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στηρίζει και ενισχύει τη δράση τοπικών φορέων και συλλόγων, είτε αφορά σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, είτε αφορά σε συνέδρια και ημερίδες. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις που αποσκοπούν είτε στη ψυχαγωγία, είτε στην ενημέρωση του κοινού και που μπορούν με ελεύθερη είσοδο να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας».

Προηγούμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 5 Αυγούστου 2023
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται το πρόγραμμα κουνουποκτονίας στη Μαγνησία