Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου για τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών στον Βόλο.

Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Συνεχίζεται και εφέτος το απαράδεκτο εκμεταλλευτικό σύστημα πρόσληψης σχολικών καθαριστριών με τη μέθοδο των «ανθρωποωρών», σύμφωνα με την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών. Έτσι για τον Δήμο Βόλου προβλέπονται 673 ανθρωποώρες απασχόλησης, που αντιστοιχεί σε μέγιστο αριθμό 224 καθαριστριών. Το επαίσχυντο σύστημα προβλέπει την πρόσληψη καθαριστριών είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης (ακόμη και 2 ωρών την ημέρα), λύνοντας τα χέρια στην κάθε δημοτική αρχή να μοιράζει κατά το δοκούν τα «ψίχουλα» της απασχόλησης, έχοντας σε απόλυτη εργασιακή ομηρία τις καθαρίστριες.

Έτσι η δημοτική αρχή Βόλου, άδραξε την ευκαιρία και ως συνοδοιπόρος στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, προχώρησε σε ένα διπλά επαίσχυντο μέτρο, σε ένα ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των σχολικών καθαριστριών. Δεν προσλαμβάνει καμιά καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης, μοιράζοντας τις «ανθρωποώρες» σε 83 καθαρίστριες με 5,5 ώρες μερικής απασχόλησης και 72 με 3ωρη απασχόληση, σε ένα σύνολο 155 καθαριστριών. Το αποτέλεσμα είναι οι καθαρίστριες να χάνουν την εφαρμογή της σύμβασης της ΠΟΕ ΟΤΑ, να μειώνονται τα «ψίχουλα» που αμείβονται επιπλέον κατά 20% και να υπάρχει πλήρης εντατικοποίηση της εργασίας τους, αφού με το συγκεκριμένο ωράριο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας των σχολείων.

Η στάση της δημοτικής αρχής Βόλου είναι όχι μόνο εχθρική, αλλά και απάνθρωπη, απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών. Το ίδιο και η στάση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψηφίων με τον Ν. Παπαπέτρου, τον «μπροστινό» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 7/8, ψήφισαν υπέρ, γιατί τάχα «προσλαμβάνονται πολλές καθαρίστριες» (!) Βέβαια η στάση τους δεν προκαλεί εντύπωση, αφού όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, όπως και οι εκλεκτοί τους στην τοπική διοίκηση, με τον ίδιο τρόπο κρατούσαν σε εργασιακή ομηρία χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες, χωρίς ποτέ να τις μονιμοποιήσουν.

Τα ερωτήματα από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Βόλου για το τι κάνει η δημοτική αρχή Πάτρας και ο κομμουνιστής δήμαρχος, για τον αν δήθεν εφαρμόζει το νόμο, προκειμένου να δικαιολογηθούν για την άθλια στάση τους, τους πληροφορούμε ότι ήδη ο Δήμος Πάτρας έχει αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για την πρόσληψη 180 σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου καλεί τις καθαρίστριες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δήμο (η νέα μορφή με τον υπολογισμό των εργατοωρών ενδεχομένως να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου) να μην επιτρέψουν το νέο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Βόλου. Να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, που για ακόμη μια φορά έδειξε το αντεργατικό πρόσωπό της απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. Να διεκδικήσουν να προχωρήσει άμεσα η μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο».

Προηγούμενο άρθροΒασιλακόπουλος: Αυξήθηκε ο κοροναϊός τις τελευταίες εβδομάδες
Επόμενο άρθροΒόλος: 49χρονος συνελήφθη για πολλαπλές κλοπές και ναρκωτικά