Οδεύουμε αισίως προς τον Δεκαπενταύγουστο και μπορούμε πλέον να πούμε πως, για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, το φετινό καλοκαίρι δεν είναι απλά «δύσκολο», όπως είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του, μιλώντας για τις φωτιές και την κλιματική αλλαγή, αλλά από αυτά που ένας πολιτικός θα ευχόταν να… πάνε και να μην ξανάρθουν!

Μόνο για θερινή ραστώνη δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για την κυβέρνηση, ούτε πριν, ούτε και μετά το κλείσιμο της Βουλής – και αυτό, όχι μόνο εξαιτίας των «καθιερωμένων», δυστυχώς, μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Γιατί πέρα από αυτές καθαυτές τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα και από τις οποίες, φυσικά, κινδύνευσαν οι ζωές τόσων ανθρώπων, συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν πολλά ακόμη, εξαιρετικά δυσάρεστα.

Η πτώση του μοιραίου Καναντέρ στην Κάρυστο, με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο ηρωικών πιλότων του, που προκάλεσε σχόλια για την έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική και σύγχρονων μέσων δασοπυρόσβεσης, η μεγάλη πυρκαγιά στη Μαγνησία που κατέληξε σε «σκάνδαλο», σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο και, τέλος (σ.σ. ας ελπίσουμε, όχι προς το παρόν) η άγρια δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ενός φιλάθλου, του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, από νεοναζιστές χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια – μία δολοφονία που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, όχι μόνο επειδή είχαμε την τραγική εμπειρία της εξίσου άγριας δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη, αλλά γιατί αυτή τη φορά οι ελληνικές αστυνομικές αρχές είχαν στα χέρια τους όλες τις πληροφορίες για να μην φτάσουμε καν σε επεισόδια.

Ευθιξία κατά το «γαλάζιο» δοκούν, λένε τα κόμματα

Και μέσα σε όλα, «χτύπησαν» τα πολιτικώς απαραίτητα «καμπανάκια» ευθιξίας της κυβέρνησης, η οποία απομάκρυνε – δια της… παραιτήσεως για «προσωπικούς λόγους» – τον Νότη Μηταράκη από τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ενώ με ρυθμούς… αστραπής αποφάσισε να μην στηρίξει εκ νέου τον Γιώργο Πατούλη για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Και οι δύο πήραν «κόκκινη κάρτα», εξαιτίας συμπεριφορών που προκάλεσαν την κοινή γνώμη, την ώρα που μαίνονταν οι πυρκαγιές σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Αυτά ακριβώς τα αντανακλαστικά, πάντως, ζητάνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδείξει η κυβέρνηση και στην τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας, μετά το απίστευτο επιχειρησιακό «φιάσκο» – όπως το χαρακτηρίζουν – της Ελληνικής Αστυνομίας. Και με αυτό, δεν εννοούν το «ξήλωμα» ορισμένων αξιωματικών και μια ΕΔΕ.

Θέλουν την «καρατόμηση» του Γιάννη Οικονόμου, που ως αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραμένει στη θέση του, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει αφενός ότι «δεν καταστρώνει επιχειρησιακά σχέδια ο αρμόδιος υπουργός» – λες και έχουμε την απαίτηση από τον υπουργό Υγείας να πάει να… χειρουργήσει, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ένας βουλευτής – αφετέρου, ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα.

Εν ολίγοις, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., την οποία είχαν ενημερώσει οι κροατικές αρχές για την κάθοδο των επικίνδυνων φασιστών στην Αθήνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα Οικονόμου και γενικότερα της κυβέρνησης, θεώρησε πρέπον να μην ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό για μία τόσο σοβαρή πληροφορία, κρίνοντας μάλλον ότι οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς να το… κάνουν «θέμα».

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη μετά τη «σιωπή»

Την ίδια ώρα και ενώ η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επιλογή της «σιωπής», κάνοντας λόγο για «εξαφανισμένο» πρωθυπουργό, σε ό,τι αφορά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία την Παρασκευή, καθώς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της UEFA, με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 16 του μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μετά τη συνάντησή τους, στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών, στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρωθυπουργό για «επικοινωνιακό τέχνασμα».

«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να σημειώσει, ωστόσο, πως το γεγονός ότι 200 νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία «μπήκαν και διέσχισαν ανενόχλητοι την μισή χώρα μέχρι την Αθήνα με τραγικό επίλογο την δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, δεν είναι απλή υπόθεση για να την ξεπεράσει έτσι ο κ. Μητσοτάκης».

Παρόμοια αντίδραση είχαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελίας Λιακούλη, που παρέθεσε τα «ζόρια» του φετινού καλοκαιριού για την κυβέρνηση, για να σχολιάσει το πώς ερμηνεύει κάθε φορά την πολιτική ευθύνη η Νέα Δημοκρατία:

«’Αποκεφαλίζουν’ τον κ. Πατούλη εν μία νυκτί για μια ζεϊμπεκιά, τον κ. Μηταράκη διότι έκανε διακοπές εν μέσω πυρκαγιών, αλλά παράλληλα η 111 Πτέρυγα Μάχης παραδίδεται στις φλόγες χωρίς ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ενώ εν συνεχεία διαδραματίζεται το φιάσκο που οδήγησε στην τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας. Η χώρα δεν είναι ‘ξέφραγο αμπέλι’. Η ορολογία της πολιτικής ευθύνης δεν μπορεί να αλλάζει ανά περίπτωση και να ‘ερμηνεύεται’ κατά το γαλάζιο συμφέρον».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπεισοδιακή καταδίωξη στα Τρίκαλα – Εμβόλισαν περιπολικό, τραυματίστηκε αστυνομικός
Επόμενο άρθροΤη Δευτέρα η κηδεία της Λιζέτας Νικολάου – Το «ευχαριστώ» του γιου της Αλέξανδρου Λιάνη