Πτωτικά κινήθηκαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές ζύγισαν τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,95% χαμηλότερα, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι βασικοί πόροι υποχώρησαν 1,5%, καθώς οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μειώθηκαν κατά 1,2%.

Στον αντίποδα οι μετοχές λιανικής κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,5%, ενισχυμένες από την άνοδο 7,5% των μετοχών της βρετανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Marks & Spencer , η οποία αύξησε τις προοπτικές κερδών της στα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Ο βρετανικός FTSE υποχώρησε κατά 1,6% στις 7.387,05 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,87% στις 15.765,81 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC έκλεισε στις 7.265,38 μονάδες διολισθαίνοντας κατά 1,14%.

Η Κίνα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας στοιχεία για τον Ιούλιο που δεν ικανοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες, με τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνονται κάτω από τις προσδοκίες. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο και η ανεργία στις πόλεις αυξήθηκε.

Ξεπούλημα στα ομόλογα

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ηγούνται του ξεπουλήματος που σημειώνεται σήμερα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς τα στοιχεία για την αύξηση ρεκόρ στους μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσαν την υπόθεση για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, καθιστώντας την προοπτική μιας πολυπόθητης περιστροφής ακόμη πιο άπιαστη.

To βρετανικό gilt βυθίστηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, με το ξεπούλημα να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, με τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων να πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 2,68% και ο αντίστοιχος γαλλικός τίτλος στο 3,23%. Μέσα στο κλίμα αυτό που έχει διαμορφωθεί συμπαρασύρονται και οι ελληνικοί τίτλοι με την απόδοση του ομολόγου δεκαετούς διάρκειας να ανέρχεται στο 3,99% με το spread να διαμορφώνεται στις 126 μονάδες.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία θα χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για την ένταξη στη Συμμαχία
Επόμενο άρθροΣυγκινεί ο θάνατος του Χρήστου Μορέ στο Βόλο