Την ανηφόρα παίρνουν και πάλι οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, οι οποίες είχαν αρχίσει να «τσιμπάνε» από τις αρχές της εβδομάδας. Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε στα 95,18 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα) τη Δευτέρα, στα 89,97 ευρώ/MWh την Τρίτη στα 88,12 ευρώ/MWh την Τετάρτη, στα 102,78 ευρώ/MWh χθες Πέμπτη και στα 107,5 σήμερα Παρασκευή.

Έτσι, για άλλη μια φορά η εικόνα άλλαξε ξαφνικά και η αγορά πέρασε στα… υψηλά από τα χαμηλά του περασμένου Σαββατοκύριακου. Το Σάββατο (12 Αυγούστου) η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά είχε διαμορφωθεί στα 59,65 ευρώ/MWh και την Κυριακή στα  53,3 ευρώ/MWh  καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δούλευαν στο φουλ και η ζήτηση ήταν χαμηλή. Μάλιστα, την Κυριακή για ένα διάστημα από τις 10 το πρωί έως τις 3 μ.μ. οι τιμές ήταν μηδενικές.

Ωστόσο, η αγορά ξαναμπήκε από τη Δευτέρα σε ανατιμητικό κλοιό καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό hub (TTF) από τις αρχές του μήνα έχει πάρει ανοδική πορεία με αρκετά σκαμπανεβάσματα που την κρατούν όμως σταθερά, εδώ και ένα δεκαήμερο, πάνω από τα 30 ευρώ/MWh.

Στις 9 Αυγούστου έφτασε στα 39,8 ευρώ/MWh και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στα 38,8  ευρώ/MWh. Χθες το μεσημέρι άγγιξε και πάλι τα 39,5 ευρώ/MWh κλείνοντας τελικά το απόγευμα στα 37,2 ευρώ/MWh με τα προθεσμιακά συμβόλαια Οκτωβρίου να επανέρχονται πάνω από τα 43 ευρώ/MWh.

Νευρικότητα

Η αγορά παραμένει νευρική και αντιδρά ακραία σε κάθε πιθανή διαταραχή. Όπως την περασμένη εβδομάδα όταν η ανησυχία για τις προμήθειες LNG, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης  απεργίας των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις της Chevron και της Woodside Energy στην Αυστραλία πυροδότησε ανοδική πορεία, με τις τιμές προθεσμιακών συμβολαίων Σεπτεμβρίου να αυξάνονται κατά 40%.

Επίσης, τις ανοδικές τάσεις στις τιμές του αερίου επηρέασαν η επιδείνωση του πολέμου   Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και ο περιορισμός των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη τον Ιούλιο.

Κι αυτό παρότι η ζήτηση στην ΕΕ είναι ακόμη χαμηλή και οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 88%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους. Μάλιστα, σε ορισμένα κράτη η αποθήκευση έχει  ξεπεράσει το 90% όπως σε Ισπανία και Ολλανδία, ενώ γεμάτες είναι και οι αποθήκες αερίου σε Γερμανία και Ιταλία. Όμως η νευρικότητα της αγοράς παραμένει καθώς οι αποθήκες δεν είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο των ευρωπαϊκών αναγκών για τον χειμώνα.

Ο μηχανισμός

Οι αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή αναπόφευκτα  επηρεάζουν και τη  χονδρική τιμή του ρεύματος. Ωστόσο, επί του παρόντος, η ελληνική αγορά, αν και σε ανοδική πορεία, δεν έχει αγγίξει τις ακραίες τιμές που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πάρουν και πάλι τον ανήφορο, ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 έχει παραταθεί έως τα τέλη του έτους. Ο μηχανισμός έως σήμερα έχει αποδώσει περίπου 3,3 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ελαφρύνοντας τα νοικοκυριά. Η συνέχισή του θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις διεθνείς ενεργειακές αγορές το οποίο θα αξιολογηθεί από την κυβέρνηση.

Πηγή: OT

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτο Τοp 10 του NETFLIX και ο Καζαντζάκης, του Γιάννη Σμαραγδή
Επόμενο άρθροΣτον Εισαγγελέα ο οδηγός του βυτιοφόρου που πήρε φωτιά στην Αθηνών-Κορίνθου