Με την τρέχουσα εβδομάδα να έχει χαρακτηριστεί κυρίως από εκπλήξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις μία ανάσα πριν από το Διαρκές Συνέδριό του, που ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 16 του ίδιου μήνα -αν χρειαστεί και δεύτερη κάλπη για την εκλογή νέου προέδρου.

Από αυτήν την εβδομάδα, κρατάμε τρία κορυφαία γεγονότα. Τη ρήξη Παππά – Πολάκη, την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη (με την στήριξη του Παύλου Πολάκη) και την ανακοίνωση Σπίρτζη πως δεν πρόκειται ούτε να παρευρεθεί στο συνέδριο, ούτε και να ψηφίσει για νέο ή νέα πρόεδρο.

Η δε ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη, «τίναξε στον αέρα» το ενδεχόμενο διεξαγωγής ντιμπέιτ, με το οποίο συμφωνούσαν όλη πλην του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πού βρισκόμαστε

Αυτήν την στιγμή όλα δείχνουν πως το βασικό ντέρμπι θα κριθεί μεταξύ Αχτσιόγλου – Κασσελάκη, αφού ο Νίκος Παππάς έχασε τεράστια από τη δυναμική του, όταν ο Παύλος Πολάκης συντάχθηκε με το νεαρό εφοπλιστή.

Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί μια, κατά κύριο λόγο, ιδεολογική υποψηφιότητα, ενώ έχει δηλώσει πως σε ενδεχόμενο δεύτερης κάλπης θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου.

Ο δε Στέφανος Τζουμάκας, εξαρχής δεν προσέβλεπε σε νίκη του, αλλά η συμμετοχή του φαίνεται να έχει περισσότερο συμβολικό/πολιτικό χαρακτήρα.

Το κλίμα, ωστόσο, κάθε άλλο παρά συντροφικό μοιάζει εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Αχτσιόγλου, Παππά και Τσακαλώτου, οι τρεις υποψήφιοι δέχονται επιθέσεις, ενίοτε ανοίκειες, από την πλευρά Πολάκη και Σπίρτζη, η θέση των οποίων μέχρι πρόσφατα φαινόταν να ταυτίζεται αν όχι απόλυτα, σε μεγάλο βαθμό. Τουλάχιστον, υπερασπίστηκαν αμφότεροι τις ίδιες θέσεις -οι οποίες και μειοψήφησαν- εντός την Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με τον κ. Σπίρτζη να παραιτείται από το όργανο.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει το αρχικά θερμό και μουδιασμένο τώρα κλίμα υπέρ του κ. Κασσελάκη. Ειδικά μετά από την εμφάνισή του στο KONTRA και στο Πάνο Χαρίτο, ο κ. Κασσελάκης δέχεται πολύ σκληρή κριτική εντός (και εκτός) του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι, που με ηχηρή εξαίρεση τις σεξιστικές επιθέσεις εις βάρος της Έφης Αχτσιόγλου- δεν είχαμε μέχρι στιγμής δει.

Τι προβλέπεται

Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρωτοτυπία να διεξάγεται σε υβριδική μορφή, δηλαδή με δυνατότητα παρακολούθησης και μέσω zoom. Οι τοποθετήσεις θα είναι μόνο από τους -μέχρι στιγμής- πέντε υποψηφίους, χωρίς δυνατότητα μαζικών τοποθετήσεων, κάτι που θα γίνει πια στο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

Οι διαδικασίες ξεκινούν το πρωί του Σαββάτου και η πρώτη ψηφοφορία γίνεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Επαναληπτική κάλπη, αν χρειαστεί, θα στηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά το βάρος πέφτει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, αλλά σίγουρα θα περιμένουμε σημαντικές εσωκομματικές εξελίξεις, οι οποίες θα μας δώσουν μια πρώτη εικόνα για το κλίμα που θα υπάρχει στο Έκτακτο Συνέδριο. Το μόνο ερώτημα που πραγματικά τίθεται, όμως, -έστω χαμηλοφώνως- είναι το εξής: ενότητα ή… διάσπαση;

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Κούρσες θανάτου» με σούζες, κόντρες και επικίνδυνους ελιγμούς
Επόμενο άρθροMε αδημοσίευτες φωτογραφίες από τις διακοπές, υποδέχτηκε το φθινόπωρο