Από το «τηγάνισμα» των αγορών (για την επενδυτική βαθμίδα), την πίεση της ακρίβειας και το ζωνάρι των πλεονασμάτων περνά η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις για τα όποια επιπρόσθετα μέτρα προς την κοινωνία, πέραν των ήδη αναγγελθεισών παροχών, δεν αναμένεται να ληφθούν σε μία φάση.

Στη ΔΕΘ πρόκειται να δοθεί ένα στίγμα προθέσεων, ως προς τις παροχές, με βασικό άξονα τις γραμμές άμυνας για την ακρίβεια.  Η ραχοκοκαλιά των εξαγγελιών θα έχει μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Ως προς την οικονομική ατζέντα θα πρωταγωνιστήσουν τα περιγράμματα των στόχων για αυξήσεις εισοδημάτων σε βάθος χρόνου και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το ΑΕΠ και την πορεία της οικονομίας για το 2023, θα εξεταστούν, ενδεχομένως, νέες αποφάσεις.

Τα μηνύματα, πίσω από τις κυβερνητικές διαρροές για τις περιορισμένες  παροχές, έχουν αποδέκτη κυρίως τους ξένους αξιολογητές. Όσα έξτρα μέτρα μπορεί να ληφθούν για το 2023 ή για το 2024 θα εξαρτηθούν από την τελική πορεία των φορο-εισπράξεων, και η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει όλα τα χαρτιά της για μετά τον Οκτώβριο.

Αναμένει τον έλεγχο της Κομισιον στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολογήσεις και φυσικά τα τελικά στοιχεία για τα έσοδα και την πορεία του ΑΕΠ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το 2023 φαίνεται να κλείνει μεν με πλεόνασμα άνω των προβλέψεων, κοντά το 1,5% (από 1, 1%), όμως, για το 2024 η Ευρωζώνη και η Ελλάδα σφίγγει το ζωνάρι, με στόχο το περίπου 2,6%.

Το αισιόδοξο κλίμα των αγορών, ως προς το φθινοπωρινό ραντεβού των οίκων αξιολόγησης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλάσει. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει, επίσης, την εκκρεμότητα να υπολογίσει το κόστος στήριξης των πληγέντων. Δηλαδή, την αποτίμηση των ζημιών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών, τον αντίκτυπο στον τουρισμό και τις όποιες συνέπειες θα υπάρξουν στα φορολογικά έσοδα, καθώς οι πληρωμές φόρων ανεστάλησαν για τους φορολογούμενους των πληγεισών περιοχών.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των βημάτων για τις κυβερνητικές αποφάσεις, υπάρχει μία «ουρά» από κινήσεις και ορόσημα. Καταρχάς, ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμό για το 2024, οι δημόσιοι φορείς θα υποβάλουν τον Σεπτέμβριο τα έξοδα βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τα ορόσημα και οι αποφάσεις

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης αυξάνονται κατά 4 δισ. Ευρώ. και αναπροσαρμόζεται στα 72,7 δισ. ευρώ για το 2024 από 68,7 δισ. ευρώ φέτος.

  • Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στις 6 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.
    Εν μέσω πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα με στόχο να κλείσουν, με τη νέα κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2024 και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
  • Το βλέμμα έχει εστίασει στην επενδυτική βαθμίδα και στο δώρο προς την κυβέρνηση που μπορεί να δώσει η καναδική εταιρεία στις 8 Σεπτεμβρίου. Αυτήν τη στιγμή δίνει βαθμολογία BB (High) – μία κλίμακα μακριά από το «investment grade» και έτσι εν μέσω ΔΕΘ μπορεί η Ελλάδα να ξανά μπει στην επενδυτική ελίτ. Μετά τη ΔΕΘ ραντεβού έχει δώσει ο S&P, στις 20 Οκτωβρίου, ο οποίος συγκεντρώνει και τα περισσότερα στοιχήματα για την επενδυτική βαθμίδα. Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Moody’s αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς να δώσει την επενδυτική βαθμίδα καθώς είναι ο μόνος οίκος που η αξιολόγηση απέχει τρεις βαθμίδες.
  • Ο κύκλος των οροσήμων για την αρχή της σεζόν ολοκληρώνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ξεκινά η μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιον στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.Η διαπραγμάτευση θα εστιάσει στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και στα δημοσιονομικά περιθώρια για την ενίσχυση των εισοδημάτων. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023, στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026.
  • Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου και θα ενσωματώνει μέτρα για το 2024, αλλά και τις ενδεχόμενες έξτρα ενισ΄χυσεις κατά της ακρίβειας. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι από το 2024 μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει θέσει βασικό στόχο στον πολιτικό σχεδιασμό της η οικονομία να μπορεί να υπεραποδόσει τα επόμενα χρόνια με μέση ανάπτυξη στο 3%, ενώ ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, να μην αναλώνεται μόνο στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά να μπορεί να μοιραστεί στην κοινωνία και έτσι να χρηματοδοτεί μέτρα. Βασικός άξονας των νέων μέτρων, σε βάθος χρόνου είναι η αύξηση των εισοδημάτων, η ανάπτυξη, και η μείωση της ανεργίας, έτσι ώστε να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑκρόπολη: Περιορίζεται ο αριθμός επισκεπτών σε 20.000 ανά ημέρα
Επόμενο άρθροΠέθανε ο Steve Harwell πρώην τραγουδιστής των Smash Mouth – Οι επιτυχίες, το αλκοόλ και η προσωπική τραγωδία